Nogometna zveza Slovenije (NZS)

arhiv >>

NZS trenutno aktivno sodeluje v socialnem dialogu s SPINS. Z uvedbo neodvisne arbitraže je storjen velik korak naprej v odnosu med SPINS in NZS.
Pogovori glede vsebine členov pravilnika o neodvisni arbitraži so se pričeli sredi leta 2012 ter se uspešno zaključili s sprejetjem pravilnika na seji Izvršnega odbora NZS, 13.3.2012. V zadnjem letu so se predstavniki SPINS in NZS večkrat srečali z namenom plodnejšega sodelovanja v prihodnosti.

Na žalost NZS še ne prispeva ničesar k resitvi socialne stiske nogometašev, ki so ostali na cesti zaradi licenciranja, ki ga sama izvaja do klubov. Od obstoja SPINS je zaradi licenciranja na cesti končalo več kot 100 nogometašev brez kakršne koli socialne ali finančne pomoči s strani NZS. Edini, ki je ponudil pomoč in jo zagotavlja tudi v prihodnje, je SPINS.
NZS se še ni jasno opredelila do sprejetja garancijskega fonda, ki bi vsaj deloma pokril izpadle dohodke poklicnih nogometašev propadlih klubov in ne sodeluje s SPINS pri pripravi zakonodajnih aktov, ki bi spremenili socialni, davčni in statusno-pravni položaj slovenskih športnikov in nogometašev.
NZS še ni uredila delovno-pravnega statusa slovenskih nogometašev in reprezentantov, akti NZS pa so nasprotju s pravnim redom RS in pravom EU. NZS še vedno edina v EU pozna nadomestila za prestope amaterskih nogometašev, ki jih je že nekaj let nazaj odpravila tudi Hrvaška.

Pogodba o igranju za A reprezentanco NZS

Zahteva:
Strokovna služba SPINS je za ureditev razmerij med NZS in reprezentanti predlagala zajeten in strokovno pripravljen predlog pogodbe med SPINS in NZS za A reprezentante NZS, ki obsega skoraj 50 strani, ter povzema dansko ter avstralsko kolektivno pogodbo za reprezentante.
Dvostransko zavezujoča pogodba med drugim predvideva ustrezno zavarovanje, dinamiko izplačil, ureja jasno pravice izkoriščanja javne podobe nogometašev ter vse druge vidike udejstvovanja v reprezentantov A reprezentanci NZS. Več na: http://www.spins.si/design/uploads/content/novice/Pogodba%20NZS-SPINS%2016.9.2010.pdf

Trenutno stanje:
Predlog pogodbe v tem trenutku ni več aktualen, saj so A reprezentantje NZS pred zadnjo kvalifikacijsko tekmo za EP 2012 odpovedali pooblastilo za zastopanje SPINS. Bo pa predlog kmalu lahko spet predmet pogajanj v prihodnosti ter tudi ustrezna podlaga za kolektivno pogodbo z Združenjem 1. SNL.

Vse galerije

Foto galerije

Sponzorji