Novice

< nazaj

Odziv klubov 1. SNL na uvedbo Garancijskega sklada v nogometu

Datum: 12.7.2013
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) se je že meseca maja v dogovoru z Nogometno zvezo Slovenije na klube 1. SNL obrnil z željo, da bi ti podali svoje stališče do uvedbe t. i. Garancijskega sklada v nogometu. Predsednik sindikata, Dejan Stefanović, se je namreč takrat sestal z vodstvom Nogometne zveze Slovenije, kjer je bil sklenjen pozitiven dogovor o čim hitrejši uvedbi Garancijskega sklada, ki je po mnenju vseh deležnikov glede na aktualno stanje v slovenskem nogometu nujno potreben.
 
Kot smo že omenili, so bili vsi nogometni klubi, ki v sezoni 2013/2014 nastopajo v državnem prvenstvu 1. SNL, obveščeni o poglavitnih namenih, ciljih in usmeritvah uvedbe Garancijskega sklada v slovenskem nogometu. Dejstva, da je Garancijski sklad dejansko korektiv zakonsko dovoljeni prisilni poravnavi in preprečuje izkrivljanje konkurence med nogometnimi klubi; da pravila Garancijskega sklada namreč klubu, ki je s tem zmanjšal svoje obveznosti, preprečijo znižanje obveznosti do igralcev in s tem privilegiran položaj glede na ostale klube in da uvedbo Garancijskega sklada predvidevajo pravila in smernice UEFA predvsem v okviru spodbujanja politike finančnega fair playa v posameznih državah, so prepričala večino vprašanih klubov, da so se do uvedbe sklada pozitivno opredelili.
 
Po zadnjih raziskavah in ugotovitvah, ki so bile opravljene v okviru vseevropskega projekta proti nameščanju športnih tekem ”Ne nameščaj!” (”Don’t Fix It!”), Garancijski sklad dokazano preprečuje nevarne posledice športnih stav in s tem povezanega nameščanja tekem, saj so nogometaši v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti kluba upravičeni do izplačila določenega zneska iz tega sklada, kar je še dodatno spodbudilo klube k njihovi odločitvi.
 
Na poziv sindikata SPINS so se odzvali vsi klubi 1. SNL, pri čemer uradnega odgovora niso posredovali le pri ND Gorica, saj se njihov upravni odbor zaradi povečanih aktivnosti še ni uspel sestati in posledično opredeliti stališča do uvedbe Garancijskega sklada.
 
Sedem klubov se je do uvedbe Garancijskega sklada opredelilo pozitivno (svojega mnenja zaradi pomanjkanja informacij nista podala zgolj NK Celje in NK Triglav). Nekateri klubi so predlagali skupni sestanek, kjer bi sindikat SPINS Garancijski sklad, z uvedbo katerega se strinja tudi NZS, podrobneje predstavil, klubi pa bi nato podali enotno stališče. Izpostavili so, da je točnejšo vsebino, obseg, nadzor ter predvsem višino prispevka in način zbiranja sredstev treba še natančneje definirati.
 
Citirane odgovore klubov si lahko preberete tukaj.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji