Novice

< nazaj

Uradni začetek socialnega dialoga v Sloveniji

Datum: 12.9.2013
V petek, 27. 9. 2013, se bo v Ljubljani sestala delovna skupina glede implementacije minimalnih zahtev za enotno pogodbo (angl. ”Autonomous Agreement”) nogometašev na nacionalni ravni.
 
Gre za naslednji korak v sklopu socialnega dialoga, pri čemer so aprila 2012 pod okriljem Evropske komisije ter v sodelovanju z združenjem UEFA predstavnika delodajalcev, EPFL (Evropsko združenje profesionalnih nogometnih lig) in ECA (Evropsko združenje klubov), ter predstavnik zaposlenih, evropski del Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, dosegli sporazum in se s podpisom avtonomne pogodbe zavezali k uveljavitvi minimalnih zahtev. Na prvem vzpostavitvenem sestanku letos januarja pa so predstavili postopek njene implementacije.
 
Večina zahodnoevropskih namreč že dosega standarde, ki zadovoljujejo minimalne zahteve, kar pa nikakor ne velja za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz tega razloga je uvedba sporazuma nujna, saj ta zagotavlja večjo stabilnost tako za klube kot za igralce, posledično zmanjša število sporov in izboljša standard upravljanja v športu. Prav tako ureja osnovne obveze za klube in igralce, ki bi morale biti vključene v pogodbe o zaposlitvi, ter predvideva proces implementacije na nacionalni ravni v skladu z načeli subsidiarnosti.
 
Uspešen izid lahko dosežemo samo s sodelovanjem vseh vpletenih strani, ki se morajo strinjati o najboljšem, najbolj praktičnem in najučinkovitejšem načinu implementacije, za kar si morajo prizadevati vsi deležniki. Zaradi raznovrstnosti problematike v posameznih državah morajo delovne skupine za svojo državo izbrati najprimernejše metode in najti rešitve za ponotranjenje minimalnih zahtev v obstoječem sistemu, na primer s pomočjo kolektivne pogodbe ali nacionalnih nogometnih predpisov. Združenja FIFPro, UEFA, EPFL in ECA bodo tako aktivno sodelovala v samem procesu, zato je v ta namen po sestanku delovne skupine predviden tudi sestanek s predstavniki Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA) v Ljubljani. V sklopu socialnega dialoga se bodo 8. 10. napotili tudi na Hrvaško, nato pa še 16. 10. v Srbijo.
 

 
Trije glavni cilj v programu FIFPro v povezavi s procesom implementacije so sledeči:
 
1. Izboljšanje socialnega dialoga v vseh državah, pri čemer je treba popraviti vzdušje, ki vlada med socialnimi partnerji.
 
2. Vzpostavitev primernega arbitražnega sistema, v katerem so v enaki meri zastopani predstavniki nogometašev in klubov.
 
3. Vsak nogometaš mora s klubom skleniti s klubom pogodbo o zaposlitvi, saj trenutno v mnogih državah, vključno s Slovenijo, nogometaši podpisujejo civilno-pravne pogodbe. Kot je dogovorjeno v avtonomni pogodbi, mora imeti vsak nogometaš s klubom eno pisno pogodbo o zaposlitvi, ki je registrirana pri nacionalni nogometni zvezi.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji