Novice

< nazaj

Uradni začetek socialnega dialoga v Sloveniji

Datum: 12.9.2013
V petek, 27. 9. 2013, se bo v Ljubljani sestala delovna skupina glede implementacije minimalnih zahtev za enotno pogodbo (angl. ”Autonomous Agreement”) nogometašev na nacionalni ravni.
 
Gre za naslednji korak v sklopu socialnega dialoga, pri čemer so aprila 2012 pod okriljem Evropske komisije ter v sodelovanju z združenjem UEFA predstavnika delodajalcev, EPFL (Evropsko združenje profesionalnih nogometnih lig) in ECA (Evropsko združenje klubov), ter predstavnik zaposlenih, evropski del Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, dosegli sporazum in se s podpisom avtonomne pogodbe zavezali k uveljavitvi minimalnih zahtev. Na prvem vzpostavitvenem sestanku letos januarja pa so predstavili postopek njene implementacije.
 
Večina zahodnoevropskih namreč že dosega standarde, ki zadovoljujejo minimalne zahteve, kar pa nikakor ne velja za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz tega razloga je uvedba sporazuma nujna, saj ta zagotavlja večjo stabilnost tako za klube kot za igralce, posledično zmanjša število sporov in izboljša standard upravljanja v športu. Prav tako ureja osnovne obveze za klube in igralce, ki bi morale biti vključene v pogodbe o zaposlitvi, ter predvideva proces implementacije na nacionalni ravni v skladu z načeli subsidiarnosti.
 
Uspešen izid lahko dosežemo samo s sodelovanjem vseh vpletenih strani, ki se morajo strinjati o najboljšem, najbolj praktičnem in najučinkovitejšem načinu implementacije, za kar si morajo prizadevati vsi deležniki. Zaradi raznovrstnosti problematike v posameznih državah morajo delovne skupine za svojo državo izbrati najprimernejše metode in najti rešitve za ponotranjenje minimalnih zahtev v obstoječem sistemu, na primer s pomočjo kolektivne pogodbe ali nacionalnih nogometnih predpisov. Združenja FIFPro, UEFA, EPFL in ECA bodo tako aktivno sodelovala v samem procesu, zato je v ta namen po sestanku delovne skupine predviden tudi sestanek s predstavniki Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA) v Ljubljani. V sklopu socialnega dialoga se bodo 8. 10. napotili tudi na Hrvaško, nato pa še 16. 10. v Srbijo.
 

 
Trije glavni cilj v programu FIFPro v povezavi s procesom implementacije so sledeči:
 
1. Izboljšanje socialnega dialoga v vseh državah, pri čemer je treba popraviti vzdušje, ki vlada med socialnimi partnerji.
 
2. Vzpostavitev primernega arbitražnega sistema, v katerem so v enaki meri zastopani predstavniki nogometašev in klubov.
 
3. Vsak nogometaš mora s klubom skleniti s klubom pogodbo o zaposlitvi, saj trenutno v mnogih državah, vključno s Slovenijo, nogometaši podpisujejo civilno-pravne pogodbe. Kot je dogovorjeno v avtonomni pogodbi, mora imeti vsak nogometaš s klubom eno pisno pogodbo o zaposlitvi, ki je registrirana pri nacionalni nogometni zvezi.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji