Novice

< nazaj

Z dežja pod kap

Datum: 13.7.2013
Parma mačehovska do slovenskih igralcev
Vrtovec grozil Švicarjem!


Pred dobrim mesecem, ko je v medijih odjeknila novica, da bo slovenski prvoligaš ND Gorica tesno sodeloval z italijanskim prvoligašem FC Parma, je nogometna javnost menila, da je nekajmesečne klubske kalvarije konec. Domači nogometaši, ki so bili več kot šest mesecev (med 15. decembrom 2012 in 20. majem 2013) brez rednega mesečnega dohodka, so si vsekakor obetali »boljše« čase, a glede na današnjo situacijo to na žalost ne drži. Večina danes nima več denarja za normalno življenje – lahko celo rečemo, da so nekateri že na robu socialne ogroženosti.
 
Zaradi večmesečnega neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti so preko Komisije za status igralcev NZS prekinitev pogodbe s klubom zahtevali trije nogometaši ND Gorica, in sicer Dejan Žigon, Miha Gregorič in Miha Mevlja. Omenjena komisija NZS, ki je pristojna za reševanje tovrstnih vprašanj, je na prvi stopnji rešila vse tri omenjene primere in jih razsodila v prid igralcev.
 
Miha Mevlja je v tem času že dobil novega delodajalca v Švici, in sicer prvoligaški klub FC Lausanne Sport. Po začetnem veselju ob uspešnem prestopu našega člana v tujino smo zgroženi izvedeli, da je predsednik kluba ND Gorica, Robert Vrtovec, v telefonskem pogovoru grozil predsedniku FC Lausanne Sport z zavlačevanjem postopka, ki poteka pred organi NZS, če za prestop prostega igralca Mihe Mevlje ne bodo plačali 40.000 EUR. Svojo grožnjo je predsednik kluba, ki je s svojim dejanjem kršil več pravilnikov FIFA, včeraj tudi izpolnil, saj se je ND Gorica popolnoma neutemeljeno pritožila na odločitev prvostopenjske komisije ter s tem Mihi Mevlji preprečila nastop v prvem krogu švicarskega prvenstva. Pri sindikatu ni nobenega dvoma, da bo drugostopenjska komisija NZS potrdila odločitev prve stopnje, žalostno pa je, da ND Gorica, ki je grobo kršila pogodbe nogometašev, ki celo pol leta niso prejemali nobenih prihodkov, zahteva več 100.000 EUR odškodnine.
 
Vodstvo nogometnega društva Gorica so vsi, ne samo trije omenjeni igralci, vsak mesec opominjali in prosili vsaj za poravnavo »nujnih« stroškov in poplačilo prispevkov, ki so jih zaradi statusa tako imenovanih »poklicnih športnikov« primorani plačevati državi. A s strani društva ni bilo ne odgovora ne večkrat obljubljenih izplačil. Čeprav so se stroški iz meseca v mesec kopičili, so tako igralci kot tudi trenerji opravljali svoje delo profesionalno ter kljub nevzdržnim razmeram ostali enotni in verjeli v najboljše. Ne smemo pozabiti, da je bil cilj ND Gorica v letošnji sezoni obstanek v 1. SNL. Ko je bil ta cilj izpolnjen, so igralci začeli razmišljati o svoji prihodnosti in nadaljnji karieri. A težav še zdaleč ni bilo konec. Nogometašem Gorice je popuščalo potrpljenje ob nenehnih obljubah predsednika kluba Roberta Vrtovca, da bodo zaostala sredstva izplačana, a se do danes razen praznih obljub in laži ni zgodilo še nič. Še več, igralci so bili s strani kluba seznanjeni, da so prejemnike rumenih kartonov, katerih razlog je bilo ugovarjanje sodniku, v skladu z enostransko sprejetim pravilnikom kluba brez napovedi oziroma vnaprejšnjega opozorila kaznovali z denarnimi zneski, ki pri nekaterih znašajo tudi do 800 EUR.
 
Ekipa Gorice tako počasi ne vidi več izhoda iz te obupne situacije, zato so igralci kot izhod v sili pomislili tudi na bojkot treningov. Pri tem pa obstaja utemeljen strah, da jih bo klub enostavno zamenjal z nogometaši prevzemnika, AC Parma, na kar jih je predsednik kluba Vrtovec že večkrat brezobzirno opozoril. Glede na zadnjo, najmanj sporno in dosedanji praksi nasprotno odločitev prvostopenjske Komisije za status igralcev NZS, ki je omenjenim trem nogometašem prisodila le eno plačo odškodnine zaradi kršitve pogodbe s strani kluba, bi odpoved pogodb ostalim slovenskim nogometašem za AC Parma predstavljala drobiž.
 
Zanimivo je tudi dejstvo, da je ND Gorica edino izmed desetih prvoligaških nogometnih klubov, ki se po večkratnih dobronamernih pozivih Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije in NZS vse do danes ni opredelilo glede uvedbe Garancijskega sklada v nogometu, ki bi nogometaše ščitil pred ustrahovanjem klubskih vodstev.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji