Nogometna zveza Slovenije (NZS)

arhiv >>

NZS trenutno aktivno sodeluje v socialnem dialogu s SPINS. Z uvedbo neodvisne arbitraže je storjen velik korak naprej v odnosu med SPINS in NZS.
Pogovori glede vsebine členov pravilnika o neodvisni arbitraži so se pričeli sredi leta 2012 ter se uspešno zaključili s sprejetjem pravilnika na seji Izvršnega odbora NZS, 13.3.2012. V zadnjem letu so se predstavniki SPINS in NZS večkrat srečali z namenom plodnejšega sodelovanja v prihodnosti.

Na žalost NZS še ne prispeva ničesar k resitvi socialne stiske nogometašev, ki so ostali na cesti zaradi licenciranja, ki ga sama izvaja do klubov. Od obstoja SPINS je zaradi licenciranja na cesti končalo več kot 100 nogometašev brez kakršne koli socialne ali finančne pomoči s strani NZS. Edini, ki je ponudil pomoč in jo zagotavlja tudi v prihodnje, je SPINS.
NZS se še ni jasno opredelila do sprejetja garancijskega fonda, ki bi vsaj deloma pokril izpadle dohodke poklicnih nogometašev propadlih klubov in ne sodeluje s SPINS pri pripravi zakonodajnih aktov, ki bi spremenili socialni, davčni in statusno-pravni položaj slovenskih športnikov in nogometašev.
NZS še ni uredila delovno-pravnega statusa slovenskih nogometašev in reprezentantov, akti NZS pa so nasprotju s pravnim redom RS in pravom EU. NZS še vedno edina v EU pozna nadomestila za prestope amaterskih nogometašev, ki jih je že nekaj let nazaj odpravila tudi Hrvaška.

Komisija nogometašev

Zahteva:
Ustanovitev in zagotovitev pogojev za delovanje Komisije nogometašev, ki bo imela pravico veta na vse predpise NZS, ki vplivajo na pravice nogometašev (vse po zgledu nizozemske ureditve za nogometaše).
Komisija nogometašev bi imela pravico biti seznanjena ter imeti pravico veta na vse predpise in akte NZS, ki vplivajo na položaj in status nogometašev ter na kandidaturo za vsakokratnega predsednika NZS. Sestavljalo bi jo najmanj osem članov, pri čemer morajo najmanj dve tretjini predstavljati aktivni igralci profesionalnega nogometa.

Trenutno stanje:
NZS ne podpira predloga.

Vse galerije

Foto galerije

Sponzorji