Novice

< nazaj

Vložen predlog zakona o premostitvenem skladu za športnike

Datum: 23.1.2014
Po šestih letih prizadevanj in neštetih pogovorih na vladni, ministrski in poslanski ravni, je Sindikatu športnikov Slovenije, s prvopodpisanim poslancem Jožefom Kavtičnikov na čelu, uspelo v Državni zbor RS vložiti predlog Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Navedeni predpis je prvi po osamosvojitvi Slovenije, ki pripoznava posebnost položaja poklicnih športnikov ter bo omogočil enakopravnejšo davčno ter socialno obravnavo športnikov v Sloveniji. 

»Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov daje aktivnim poklicnim športnikom možnost, da prispevajo v svoj sklad, po končani poklicni karieri pa iz sklada črpajo sredstva. Pomembno je, da so prav v tistem občutljivem obdobju po koncu kariere, ko se odločajo, kaj bodo v življenju počeli naprej, finančno preskrbljeni,« bistvo zakona povzema Kavtičnik. 

Ker je kariera poklicnega športnika ali športnice v primerjavi s poklicno kariero običajnega človeka izredno kratka, traja v povprečju najkasneje do 35. leta, le izjemoma dlje, je zato čas po končani športni karieri za večino poklicnih športnikov začetek novega življenjskega obdobja. 

Predlog zakona, ki se zgleduje po rešitvah v nekaterih evropskih državah, omogoča lažjo premostitev obdobja med koncem športne kariere in nadaljevanjem »druge« ter posledično uspešnejše in hkrati učinkovitejše načrtovanje novega življenjskega obdobja. Poskrbi za socialno varnost športnika, ki je lahko v prehodnem obdobju po končani športni karieri velikokrat ogrožena. 

Kar nekaj evropskih državah kot olajševalni ukrep za ublažitev prehoda, ko posameznik morda ne najde prave ideje ali možnosti za nove izzive, pozna tako imenovane premostitvene (»karierne/pokojninske«) sklade, ki športniku omogočajo ciklično izplačevanje privarčevanih sredstev. 

Predlog Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov določa, da se prispevki v času trajanja varčevanja zbirajo na osebnih računih zavarovancev pri Skladu premostitvenega varčevanja. Oblikovanje Sklada in pravila njegovega delovanja natančneje določa predlog zakona. Prav tako je določen tudi nadzor nad upravljanjem in poslovanjem sklada ter nad izplačevanjem rent. 

Zavarovanci lahko pravico iz zavarovanja uveljavijo po dopolnjenem 35. letu starosti, to je starost, po kateri se v skladu z domačimi in tujimi izkušnjami športniki običajno dokončno prenehajo poklicno ukvarjati s športom. 

Pravici po zakonu sta ali premostitvena renta, ki se izplačuje uživalcu v obliki mesečnega zneska, ali enkratno izplačilo. V primeru, ko bi športnik kariero predčasno zaključil zaradi poškodbe ali drugih razlogov zdravstvene narave, je v zakonu predvidena možnost predčasnega uveljavljanja pravice, o izjemi pa odloča posebna komisija.

Več o zakonu si lahko preberete tukaj

Besedilo predloga zakona pa si lahko preberete v priponki.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji