Novice

< nazaj

Priprave za nogometaše brez pogodb zaključene

Datum: 18.7.2013
Celovec, 17. 7. 2013
 
SAK : SPINS - 5:3 (3:0)
 
Začetna enajsterica SPINS (1. polčas): Brljak, Anđelković, Romih, Panikvar, Smiljanić, Korun, Janežič, Zeljković, Poplatnik M., Poplatnik A., Osmanaj
 
Rezervna klop SPINS (2. polčas): Andrić, Selimović, Suljević, Stojnić, Gosak, Bordon
 
Strelci za SPINS: Gosak, Bordon, Korun
 
 
Ekipa SPINS je na zadnji prijateljski tekmi v sklopu priprav za nogometaše brez pogodb na stadionu Sportpark Welzenegg v Avstriji izgubila proti klubu SAK Celovec/Klagenfurt. Slovenski nogometaši so tekmo začeli napadalno, s pritiski tako po levi kot po desni strani, a igra vendarle ni dodobra stekla. Že v 10. minuti je imel Aleš Poplatnik lepo priložnost, da bi svojo ekipo popeljal v vodstvo, toda žoga je zadela zgolj vratnico. Igra se je še naprej nadaljevala predvsem na polovici SAK-a, a je avstrijska ekipa počasno igro ekipe SPINS hitro kaznovala s protinapadi in v 13. minuti zadela naprej za 1:0, nato pa vodstvo kmalu povišala na 2:0 kljub dobrim obrambam Darka Brljaka. Slovenska ekipa je imela malo priložnosti, pred polčasom pa so Avstrijci prednost povišali na 3:0.
 
Ekipa SPINS se je na igrišče vrnila osvežena, saj so priložnost dobili tudi igralci na rezervni klopi, a nogometaši SAK-a so začeli polčas še napadalneje in prednost povišali kar na 4:0. Ekipa SPINS je poskušala zadeti predvsem preko Zorana Zeljkovića, nato pa je lep gol za 4:1 zadel mladi, 18-letni Davorin Gosak. Čeprav je Vjekoslav Andrić ubranil nekaj poskusov za povišanje vodstva, so nogometaši SAK-a zadeli še peti gol na tekmi. V drugi polovici drugega polčasa so slovenski nogometaši ponovno pritisnili in zadeli za 5:2, ko je Bordon izkoristil priložnost po lepih podajah Liridona Osmanaja. Končni rezultat je postavil Uroš Korun, ki je zadel za 5:3.
 
Po tekmi smo se pogovarjali tudi z gospodom Markom Wieserjem, predsednikom nogometnega kluba SAK, ki je spremljal celotno tekmo. Avstrijski klub, ki je bil ustanovljen leta 1970, še danes sledi svojim izvirnim idejam in ciljem, saj so po njegovih besedah izredno ponosni, da s pomočjo nogometnega kluba in športa ohranjajo slovensko besedo in jezik, zato je za Koroške Slovence klub SAK zelo pomemben: ”Trudimo se, da bi imeli čim več ”slovenskega” – tako na stadionu prodajamo tudi Cockto in čevapčiče, poslušamo slovensko glasbo in v ekipo vključujemo čim več slovenskih igralcev.” V celotni ekipi samo dva nogometaša ne govorita slovensko, ekipa pa je sestavljena pretežno iz Slovencev in Koroških Slovencev: ”Vsi pri klubu (od redarjev do drugih sodelavcev) so dvojezični ali slovensko razumejo, spet drugi so se nam pridružili preprosto zato, ker jim je SAK všeč.”
 
Gre za velik klub, ki v svojih vrstah združuje kar 21 ekip in 300 nogometašev, v letošnjem letu pa so prvič po 43. letih dobili stadion, saj so pred tem gostovali drugje. ”Smo edini klub, ki ni imel svojega stadiona, zato smo navdušeni, da bomo pot nadaljevali na stadionu Sportpark Welzenegg,” pravi Wieser, in sicer še posebej zato, ker so se v svoji dolgoletni zgodovini soočali s šikaniranjem in nespoštovanjem, mnogi so klubu celo nasprotovali. Danes uživajo vedno večji ugled in spoštovanje ter se končno čutijo tudi enakovredni ostalim: ”Z novim stadionom smo pridobili veliko, imamo pa tudi mnogo idej za izboljšave. Vedno pa se bomo trudili, da v največji meri delamo pozitivno reklamo Sloveniji,” še dodaja.
 
Priprave v okviru projekta, namenjenega nogometašem brez pogodb, se torej za letošnje leto zaključujejo, celotna strokovna ekipa pa jih ocenjuje kot zelo uspešne, saj so si novega delodajalca uspeli najti številni nogometaši, kot so Jaka Ihbeisheh, Suvad Grabus, Rok Elsner, Dejan Milić, Mitja Mörec, Luka Vrhunc, Igor Lazić in Erik Salkič; Anej Lovrečič, Jure Travner in Davor Škerjanc pa so še na preizkušnjah v tujini.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji