Novice

< nazaj

Argentina: ko sanje postanejo resničnost

Datum: 17.4.2013
Na slavnostni prireditvi sta argentinski sindikat profesionalnih igralcev nogometa FAA in Nogometna zveza Argentine predstavila skupen Socialni program za aktivne profesionalne igralce nogometa. Dogodka se je udeležilo približno 650 nogometašev, klubski funkcionarji, predstavniki Južne Amerike v Svetovnem združenju nogometnih sindikatov FIFPro in predstavniki argentinske nogometne reprezentance. Izjemna udeležba po mnenju generalnega sekretarja sindikata, Sergia Marchija, priča o ”zmagi, na katero smo izredno ponosni, saj gre nedvomno za enega od mejnikov v zgodovini sindikata.”
 
Socialni program za profesionalne igralce nogometa je zaživel zahvaljujoč vztrajnosti sindikata in izdatni pomoči nogometne zveze. Osnovan je na načelu solidarnosti in medsebojne podpore, njegov cilj pa je dodeliti enkratno socialno in splošno finančno pomoč tistim, ki po dokončni prekinitvi profesionalne aktivnosti pridobijo status upravičenca (so registrirani v zvezi ali igrajo v profesionalnih kategorijah argentinskega nogometa, ki jih zveza organizira). Gre za edini tovrstni program, ki od nogometašev ne zahteva nobenega finančnega vložka.
 
Marchi je poudaril dejstvo, da se je sindikat za dosežke boril skoraj 7 let, saj so se na sestankih z zvezo vneli tudi marsikateri spori, vendar jim je skupen jezik uspelo najti zaradi tesne povezanosti, podpore in predvsem z medsebojnim spoštovanjem in odprtim dialogom.
 
V želji, da bi tudi slovenski nogomet dosegal najvišje cilje in napredek, si Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije SPINS že od ustanovitve leta 2003 prizadeva za ureditev odnosov z Nogometno zvezo Slovenije. Jasno je namreč, da SPINS lahko doseže začrtane cilje, kot so spoštovanje delovnopravne in socialne zakonodaje, dobra organizacija, izobraževanje ter širitev in razvoj nogometa, le ob dobrem sodelovanju in tesnem delovnem odnosu z NZS.
 
S tem namenom je SPINS NZS že leta 2010 podal predlog Kolektivne pogodbe o sodelovanju za A reprezentanco in Sporazuma o sodelovanju med SPINS in NZS, ki je mednarodno primerljiv in zasnovan na tujih uspešno delujočih modelih. Memorandum predvideva izvajanje programa Moja nogometna kariera, ki igralcem nudi izobraževanje o pravicah in obveznostih, o standardih profesionalnosti ter o nujnosti priprav na življenje po nogometu. Vsebuje tudi obojestransko medsebojno priznanje obeh partnerjev, ustanovitev posebne komisije nogometašev, sklenitev ustreznega nezgodnega zavarovanja za reprezentante, ustanovitev garancijskega sklad ter skupno sodelovanje pri pripravi in izvedbi vseh vrst projektov.
 
NZS predloga o sodelovanju ni sprejela, a je vendarle predstavila svojo različico. Ta je bila za SPINS nesprejemljiva in neprimerna za nadaljnjo obravnavo, saj ni vsebovala nobenega sredstva za zaščito profesionalnih nogometašev. Do danes SPINS in NZS še nista našli skupne rešitve, zato si SPINS prizadeva, da bo nadaljevanje dobrih odnosov, katerih rezultat je že sprejem Pravilnika o neodvisni arbitraži NZS, obrodilo sadove tudi na tem področju. 

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji