Najboljša zelenica sezone

arhiv >>

Projekt nosi naslov »Najboljša zelenica sezone«, lotili pa smo se ga po vzoru nekaterih tujih nogometnih sindikatov, kjer je ocenjevanje igralnih površin s strani nogometašev, že dobro ustaljena praksa.

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je tako s prvim kolom spomladanskega dela 1. slovenske nogometne lige, v sezoni 2011/2012 uvedel ocenjevanje "Najboljše zelenice sezone".

Primer dobre prakse (Anglija)

Prav tako pa se že nekaj let za napredek in razvoj kvalitete travnatih/igralnih površin v profesionalnem nogometu, na zelo sistematičen način zavzema Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro. Danes, znotraj vseh večjih nogometnih klubov, delujejo ekipe strokovnjakov, katerih skrb je izključno usmerjena v vzdrževanje in urejevanje travnatih oziroma igralnih površin. Naj kot primer navedemo enega najmodernejših nogometnih kompleksov, v angleškem Tottenhamu, kjer na svoje odprtje čaka popolnoma nov center za treniranje, urejen po najmodernejših standardih, ki veljajo v svetovnem nogometu. Kompleks bo tvorilo 16 nogometnih igrišč, za njih pa bo skrbela ekipa kar 24 strokovnjakov.

Po besedah glavnega oskrbnika travnatih površin, omenjenega trening centra angleškega kluba Tottenham Hotspur, za slabo pripravljeno podlago nikoli ne smemo kriviti pomanjkanja sredstev. S pravilnim pristopom vzdrževanja zelenice, se lahko le ta pripravi za manj kot 10.000 € letnega stroška. Največkrat so za slabo urejene zelenice krive slabo predhodno pripravljene podlage, na katere se posadi trava, pomanjkljivo strokovno znanje vzdrževalcev in neprimerna skrb za zelenice med tekmovalno sezono.

V zadnjih letih se je z razvojem tehnologij in raznih študij, ki so bile opravljene na tem področju začela razvijati tehnika kombiniranja naravne in umetne travnate površine. Tako so na primer, na podlagi, ki jo pripravijo za sajenje na vsake dva centimetra že položena umetna vlakna, med katera se posadi naravna trava. S tem postopkom dobimo kombinacijo naravne in umetne igralne površine, ki zaenkrat ne pozna kritik. Na takšen način ima urejene igralne površine trenutno kar 70 % ekip v angleški prvi ligi (Premier League).

Vse galerije

Foto galerije

Sponzorji