Novice

< nazaj

Deležniki v evropskem nogometu, skupaj proti nameščanju rezultatov nogometnih tekem

Datum: 28.3.2013
Včeraj so se v sklopu Strateškega sveta za profesionalni nogomet  (PFSC), v  Bolgariji, sestali vsi deležniki evropskega nogometa. Predstavniki nacionalnih nogometnih zvez (UEFA), klubov (ECA), lig (EPFL) in nogometašev (FIFPro Europe) so enotno podprli dokument, ki govori o zaščiti integritete nogometa in preprečevanju nameščanja rezultatov nogometnih tekem.
 
Do sprejema dokumenta je prišlo po enotni odločitvi, da se omenjeni deležniki, s skupnimi močmi uprejo vedno bolj nevarnemu in hitro rastočemu problemu, tako imenovanega nameščanja rezultatov nogometnih tekem, ki pa v modernem športu vsekakor presega meje nogometnih stadionov.
 
V dokumentu je zajeto mnogo konkretnih predlogov in rešitev, ki se osredotočajo predvsem na izobraževanje, preventivo, opazovanje in disciplinsko kaznovanje, z namenom zagotavljanja integritete nogometa v EU. Vsi prisotni so bili enotnega mnenja, da je potrebno v čim krajšem času sprejeti kodeks (pravilnik), po katerem se bodo vsi deležniki (nogometaši, sodniki, uradne osebe in strokovni delavci) ravnali, ter s tem ohranjali že omenjeno integriteto nogometne igre.
 
Sodelovanje in izmenjava informacij med policijo, preiskovalci, športnimi subjekti, stavniškimi hišami in ostalimi vpletenimi je ključnega pomena. Po eni strani bi takšno sodelovanje pomagalo predstavnikom športa pri reševanju disciplinskih postopkov, po drugi strani pa bi organi pregona v posameznih državah lahko izkoristili informacije za raziskovanje in kazenski pregon posameznikov ali kriminalnih združenj.
 
Prav tako je bil sprejet sklep, da se spodbudi ustanovitev mednarodne konvencije na temo nameščanja rezultatov športnih tekmovanj pod okriljem Sveta Evrope, seveda s popolnim sodelovanjem deležnikov v nogometu.
 
Celoten dokument v angleškem jeziku si lahko ogledate tukaj. (.pdf dokument)
 

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji