Novice

< nazaj

Deležniki v evropskem nogometu, skupaj proti nameščanju rezultatov nogometnih tekem

Datum: 28.3.2013
Včeraj so se v sklopu Strateškega sveta za profesionalni nogomet  (PFSC), v  Bolgariji, sestali vsi deležniki evropskega nogometa. Predstavniki nacionalnih nogometnih zvez (UEFA), klubov (ECA), lig (EPFL) in nogometašev (FIFPro Europe) so enotno podprli dokument, ki govori o zaščiti integritete nogometa in preprečevanju nameščanja rezultatov nogometnih tekem.
 
Do sprejema dokumenta je prišlo po enotni odločitvi, da se omenjeni deležniki, s skupnimi močmi uprejo vedno bolj nevarnemu in hitro rastočemu problemu, tako imenovanega nameščanja rezultatov nogometnih tekem, ki pa v modernem športu vsekakor presega meje nogometnih stadionov.
 
V dokumentu je zajeto mnogo konkretnih predlogov in rešitev, ki se osredotočajo predvsem na izobraževanje, preventivo, opazovanje in disciplinsko kaznovanje, z namenom zagotavljanja integritete nogometa v EU. Vsi prisotni so bili enotnega mnenja, da je potrebno v čim krajšem času sprejeti kodeks (pravilnik), po katerem se bodo vsi deležniki (nogometaši, sodniki, uradne osebe in strokovni delavci) ravnali, ter s tem ohranjali že omenjeno integriteto nogometne igre.
 
Sodelovanje in izmenjava informacij med policijo, preiskovalci, športnimi subjekti, stavniškimi hišami in ostalimi vpletenimi je ključnega pomena. Po eni strani bi takšno sodelovanje pomagalo predstavnikom športa pri reševanju disciplinskih postopkov, po drugi strani pa bi organi pregona v posameznih državah lahko izkoristili informacije za raziskovanje in kazenski pregon posameznikov ali kriminalnih združenj.
 
Prav tako je bil sprejet sklep, da se spodbudi ustanovitev mednarodne konvencije na temo nameščanja rezultatov športnih tekmovanj pod okriljem Sveta Evrope, seveda s popolnim sodelovanjem deležnikov v nogometu.
 
Celoten dokument v angleškem jeziku si lahko ogledate tukaj. (.pdf dokument)
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji