Novice

< nazaj

Stališče klubov do uvedbe Garancijskega sklada v nogometu

Datum: 22.5.2013
Predsednik SPINS, Dejan Stefanović, se je v ponedeljek, 20. 5. 2013, sestal z vodstvom Nogometne zveze Slovenije (NZS), s primarnim namenom sklenitve dogovora o čim hitrejši uvedbi tako imenovanega Garancijskega sklada, ki je glede na aktualno stanje v slovenskem nogometu nujno potreben. NZS je tako pooblastila SPINS, da do 1. 6. 2013 pridobi stališča klubov 1. SNL do ustanovitve omenjenega sklada.

Na podlagi omenjenega dogovora je bil s strani SPINS poslan dopis (spodaj), iz odzivov nanj pa bo moč razbrati stališča posameznih klubov 1. SNL do uvedbe Garancijskega sklada.

 
Spoštovani.

V dogovoru z Nogometno zvezo Slovenije se na vas obračamo z željo, da nam sporočite vaše stališče do uvedbe Garancijskega sklada v nogometu, v katerega bi bili vključeni klubi 1. SNL.

Za lažje razumevanje in odločitev smo na kratko povzeli smisel in namen ustanovitve omenjenega sklada:
- Garancijski sklad je dejansko korektiv zakonsko dovoljeni prisilni poravnavi ter preprečuje izkrivljanje konkurence med nogometnimi klubi. Pravila Garancijskega sklada namreč klubu, ki je s tem zmanjšal svoje obveznosti, preprečijo znižanje obveznosti do igralcev in s tem priviligiran položaj glede na ostale klube;
- Garancijske sklade poznajo v večini držav Zahodne in Centralne Evrope. Poznamo tudi primer Vzhodno evropske države, kot je Slovaška, kjer takšen sklad poznajo že 18 let;
- SPINS je v preteklih letih s finančno pomočjo iz tako imenovanega solidarnostnega sklada pomagal svojim članom, ki so se zaradi insolventnosti kluba znašli v nezavidljivem položaju;
- Garancijski sklad ohranja kakovost nacionalnega nogometnega tekmovanja, saj dokazano zmanjšuje odhode domačih igralcev v tujino ter preprečuje njihove prezgodnje športne upokojitve zaradi nevzdržnih razmer;
 - Garancijski sklad dokazano preprečuje nevarne posledice športnih stav in s tem povezanega nameščanja tekem, saj so igralci v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti kluba upravičeni do izplačila določenega zneska iz tega sklada;
- Za ustanovitev Garancijskega sklada se je pozitivno opredelilo tudi Združenje evropskih profesionalnih nogometnih lig EPFL na mednarodnem kongresu v Lizboni. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi:
 http://www.spins.si/novice/1/tudi_evropski_klubi_za_garancijske_sklade.html;
- Uvedba Garancijskega sklada je v duhu pravil in v skladu s smernicami UEFA, predvsem v okviru spodbujanja politike finančnega fair playa v posameznih državah;
- S finančnim vložkom bodo v Garancijski sklad vpleteni vsi deležniki slovenskega nogometa, tako NZS, klubi kot predstavnik nogometašev, sindikat SPINS. Višina vložka bo opredeljena v dogovoru z NZS, klubi in sindikatom SPINS.

Kot dodatno gradivo si lahko preberete tudi predlog pravilnika Garancijskega sklada, ki ga je zasnoval sindikat SPINS:  
http://www.spins.si/design/uploads/content/Projekti/Pravilnik_o_jamstvenem_skladu.pdf .

Vljudno vas prosimo, da nam najkasneje do 1. 6. 2013 sporočite vaše stališče do ustanovitve Garancijskega sklada, s strinjanjem ali nasprotovanjem njegove ustanovitve. Če ste se opredelili proti ustanovitvi omenjenega sklada, nam, prosimo, obrazložite razloge za takšno odločitev?
Odzive klubov bomo po omenjem datumu javno objavili skupaj s stališčema NZS in sindikata SPINS. 

Za sodelovanje in hiter odziv se vam iskreno zahvaljujemo.

S prijaznimi pozdravi,
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije
 

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji