Novice

< nazaj

Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem

Datum: 2.2.2018
Portugalski sindikat profesionalnih nogometašev SJPF je v parlament vložil predlog zakona, v okviru katerega bi nogometaši dobili možnost vplačevanja v tako imenovani varčevalni oziroma premostitveni sklad, pravico do izplačil pa prej kot delavci iz ostalih panog, torej pri dopolnjeni starosti 35 let, ko se mnogi posamezniki soočijo z znižanjem mesečnih dohodkov oziroma stresnim zaključkom športne kariere.
 
Številni sindikati, v okviru svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, so ustanovili takšne sklade, vključno s tistimi na Finskem, v Sloveniji, na Švedskem in v Zimbabveju. V državah, kot sta Portugalska in Združeno kraljestvo pa zakonodaja preprečuje nogometašem pravico do pokojnine v obdobju, ko je oseba še delovno sposobna.
 
Sprejem omenjenega predloga zakona bi na Portugalskem pripomogel k podpori nogometašev, ki imajo otežen prehod v drugo življenjsko obdobje ali pa so utrpeli nenadno bolezen oziroma poškodbo. Ocenjuje se, da ima na Portugalskem, ob nenadnem zaključku športne poti, kar sedem od desetih nogometašev finančne težave. Kot že omenjeno, nogometaši na Portugalskem ne morejo pridobiti pravice do "pokojnine" iz naslova premostitvenih oziroma kariernih skladov do starosti 55 let, enako kot delavci iz drugih panog.
 
Po predlogu besedila sindikata SJPF lahko nogometaši prispevajo do 7.000 evrov letno v sklad brez obdavčitve. Za spodbujanje zgodnjega varčevanja, je sindikat predlagal, da se 5% plače avtomatično prenese v sklad.
 
Kot primerjavo naj omenimo, da morajo po pravilih sklada na Nizozemskem, nogometaši prispevati kar 30% svojega bruto dohodka v pokojninski sklad. Glede na študijo iz leta 2014, le 15% igralcev, v obdobju enega do treh let po športni karieri, najde primerno zaposlitev.
 
SJPF je torej že napovedal ustanovitev pokojninskega sklada v letu 2018, ki ga bo finančno podprla tudi Portugalska nogometna zveza FPF. Sindikat prav tako aktivno spodbuja nogometaše, da začnejo razmišljati o obdobju po končani športni poti in o interesnih področjih zaposlitve v času tako imenovane druge kariere.
 
V Sloveniji je od leta 2014 prav tako ustanovljen in aktiven Premostitveni sklad. Pred dnevi je poslanska skupina stranke DeSUS, s prvopodpisanim poslancem Petrom Vilfanom, v postopek Državnega zbora vložila predlog zakona o spremembi Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov (ZPZPŠ-1), in sicer v 43. členu tega zakona. Člen namreč določa ugotavljanje ustreznosti Premostitvenega sklada na dan 30. junij 2018 ter morebitno likvidacijo sklada v kolikor v določenem obdobju po uporabi zakona ne bo izpolnjeval določb zakona. Predlagatelji menijo, da je navedeni rok prekratek, zato predlagajo njegovo podaljšanje do 31. decembra 2019.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

 • Mnenje MIZŠ o vsebini 34. člena ZŠpo-1
  29.8.2018

  Mnenje MIZŠ o vsebini 34. člena ZŠpo-1

  Kot smo že pisali je v novem Zakonu o športu (ZŠpo-1) (Ul RS, št. 29/17 in 21/18) bilo na novo urejeno področje prestopanja športnikov v drugo športno organizacijo.

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • Predsedstvo ZSSS ostro obsodilo vsebino predloga Zakona o športu
  23.5.2017

  Predsedstvo ZSSS ostro obsodilo vsebino predloga Zakona o športu

  Predsedstvo ZSSS je na svoji 16. dopisni seji v zvezi s predlogom Zakona o športu sprejelo sklep, s katerim je ostro obsodilo vsebino omenjenega besedila, predvsem kjer se le ta nanaša na zaposlovanje na področju športa.

 • CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne
  24.8.2016

  CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne

  Športno razsodišče CAS v Lozani je pred dobrim tednom razsodilo v prid ruskemu sindikatu profesionalnih nogometašev in trenerjev PSFT, ki se je nanj obrnilo zaradi sestave arbitraže v nogometu in (ne)odvisnosti njenih članov.

 • Po dolgotrajnih prizadevanjih dosežena sprememba pravil FIFA
  24.12.2014

  Po dolgotrajnih prizadevanjih dosežena sprememba pravil FIFA

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, je z zahtevo in prizadevanji za spremembo Pravil FIFA doseglo še en pomemben prispevek, k pravicam nogometašev po svetu.

Sponzorji