Novice

< nazaj

Mnenje MIZŠ o vsebini 34. člena ZŠpo-1

Datum: 29.8.2018
34. člen ZŠpo-1 tako kot pravilo določa, da ima vsak športnik pravico prestopiti v drugo športno organizacijo, kar pomeni, da se mu prestopanja ne sme omejevati s kakršnim koli nadomestilom ali odškodnino, razen v primeru, ki ga določa sam zakon – torej, če je športnik starejši od 15 let in ima s športno organizacijo sklenjeno pogodbo, na podlagi katere prejema plačilo v višini najmanj bruto minimalne plače v Republiki Sloveniji. Pri čemer zakon določa še dodatno omejitev, da športna organizacija ne sme zahtevati nadomestila, če so dejanski stroški, ki jih krije športnik za pripravo in tekmovanja v uradnih tekmovalnih sistemih, višji od plačila, ki ga prejme po pogodbi s športno organizacijo.
 
Iz obrazložitve 34. člena izhaja, da se urejanje morebitnih nadomestil ali odškodnin, povezanih s prestopom športnika, v osnovi prepušča avtonomnim pravilom športnih organizacij. Zaradi zaščite športnikov pa se želi obenem preprečiti, da bi športna organizacija za primer prestopa finančno zavezala športnika, ki še ni star 15 let ali športnika, ki od športne organizacije ne prejema plačila vsaj v višini bruto minimalne plače. Urejanje razmerij do športnikov v zvezi s prstopom v ostalem delu, kot tudi urejanje razmerij športnih organizacij med seboj, je prepuščeno prostemu urejanju pri čemer so seveda tudi športne organizacije zavezane spoštovati splošna pravna načela oziroma pravni red. 
 
Iz prakse sodišča Evropske unije (primer Oliver Bernard) tako izhaja, da pogojevanje prestopa s plačilom nadomestila za vzgojo športnika, omejuje prosto gibanje delavcev, pri čemer je sistem tako imenovanih  nadomestil za vzgojo in s tem omejitev prostega gibanja lahko dopusten le, če je cilj omejitve legitimen (na primer spodbujanje zaposlovanja / profesionalnizacije in usposabljanja mladih športnikov). Se pravi v primeru, ko je proces vzgoje mladega športnika uspešno zaključen s podpisom profesionalne pogodbe. 

Nogometna zveza Slovenije je v poletnem prestopnem roku, nogometnim klubom in medobčinskim nogometnim zvezam, poslala okrožnico v skladu s katero se nadomestilo za amaterje, starejše od 23 let, ne plača (57. člen PRSI). Nadomestila za prestope amaterjev, mlajših od 23 let, so določena v 52. členu Pravilnika o statusu in registraciji igralcev (PRSI), kjer so v členih od 53. do 60. navedene tudi dodatne določbe vezane na ta sklep (DDV, status reprezentanta, dokazila o vplačilu, izračun nadomestila, status kluba in igralca, matični klub itd.).

Poleg tega dodajajo, da v skladu s 34. členom Zakona o športu in interpretacijo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede prostega prehajanja športnikov med športnimi organizacijami, nogometni klubi ne smejo pogojevati izdaje izpisnice s plačilom nadomestila. Morebitno upravičenje do plačila nadomestila v primeru prestopa igralca/igralke mora stari klub uveljavljati v ločenem postopku pred organi NZS.​
 
Mnenje MIZŠ, o 34. členu Zakona o športu si lahko ogledate na tej povezavi.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem
  2.2.2018

  Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem

  Portugalski sindikat profesionalnih nogometašev SJPF je po vzoru nekaterih partnerskih sindikatov v EU, tudi SPINS, v parlament vložil predlog zakona, v okviru katerega bi nogometaši dobili možnost vplačevanja v ”premostitveni sklad".

 • Predsedstvo ZSSS ostro obsodilo vsebino predloga Zakona o športu
  23.5.2017

  Predsedstvo ZSSS ostro obsodilo vsebino predloga Zakona o športu

  Predsedstvo ZSSS je na svoji 16. dopisni seji v zvezi s predlogom Zakona o športu sprejelo sklep, s katerim je ostro obsodilo vsebino omenjenega besedila, predvsem kjer se le ta nanaša na zaposlovanje na področju športa.

 • CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne
  24.8.2016

  CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne

  Športno razsodišče CAS v Lozani je pred dobrim tednom razsodilo v prid ruskemu sindikatu profesionalnih nogometašev in trenerjev PSFT, ki se je nanj obrnilo zaradi sestave arbitraže v nogometu in (ne)odvisnosti njenih članov.

 • Po dolgotrajnih prizadevanjih dosežena sprememba pravil FIFA
  24.12.2014

  Po dolgotrajnih prizadevanjih dosežena sprememba pravil FIFA

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, je z zahtevo in prizadevanji za spremembo Pravil FIFA doseglo še en pomemben prispevek, k pravicam nogometašev po svetu.

Sponzorji