Novice

< nazaj

Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

Datum: 15.10.2014
Pred nekaj dnevi se je začela ena največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, ki združuje na tisoče ljudi (nogometašev) po Evropi s skupnim ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.
 
V povezavi z aktivnostmi in pojavnostjo diskriminacije ter nasilja na slovenskih nogometnih igriščih in izven njih, smo se pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem, napadalcem NK Maribor in Sunnyjem Omoregiem, ki v letošnji sezoni nastopa za NK Celje.
 
»Po lanskem incidentu, ki sem ga doživel na derbiju z NK Olimpija Ljubljana, pojava diskriminacije ali nasilja na slovenskih igriščih nisem zaznal. Tovrstni projekti so vsekakor dobrodošli za razvoj nogometa in priljubljenost le tega med širšimi množicami ljudi. Projekt nosi pozitivno sporočilo tako nam nogometašem, kot tudi gledalcem na nogometnih stadionih. Menim, da bi morda lahko naredili nekaj več aktivnosti na področju izobraževanja in usmerjanja navijačev na nogometnih stadionih, pa vendar je splošno stanje v primerjavi z nekaterimi ostalimi evropskimi državami zadovoljivo,« je v kratkem pogovoru dejal Mendy.
 
Sunny Omoregie prav tako podpira družbeno koristne projekte. »Predvsem dajem podporo projektom, ki delujejo v smeri izboljšanja splošnega dojemanja nogometne igre in nas nogometašev, ki se po najboljših močeh trudimo na igriščih. Odkar nastopam v Sloveniji nisem opazil oziroma bil deležen nobenega incidenta povezanega z diskriminacijo ali nasiljem. Kultura navijanja in obnašanja nogometašev na igriščih je v Sloveniji na zadovoljivi ravni.  Ker ne govorim slovenskega jezika, po besedah mojih soigralcev tudi sodniki svoje delo opravljajo korektno. Aktivnosti, ki se izvajajo v okviru mednarodnega projekta FARE Action Weeks bi se morale na nogometnih stadionih pojavljati bolj pogosto. Izkoreninjenje pojava diskriminacije in nasilja se lahko uspešno lotimo le s skupnimi akcijami vseh deležnikov v nogometu, ter z jasnim sporočilom da diskriminacija in nasilje ne sodita na nogometne stadione ali izven njih.”
 
Kot smo že obveščali v preteklih dneh se bo v času mednarodne kampanje, kar nekaj aktivnosti izvedlo tudi v Sloveniji, v okviru projekta Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton.
 
Danes in v soboto bodo namreč nogometaši 1. slovenske nogometne lige, s pomočjo slogana “Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton” pokazali, da neprimernega obnašanja na igrišču in ob njem ali pa neprimernega navijanja ne bodo tolerirali.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji