Novice

< nazaj

Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

Datum: 19.11.2020
Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu.

Sindikat SPINS in Sindikat športnikov Slovenije sta sledila in prav tako vsebinsko podprla razširjene predloge ukrepov za podporo športu, ki jih je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez pred kratkim, z željo po vključitvi v PKP6, naslovil na MIZŠ oziroma ministrico, dr. Simono Kustec. Po mnejenu sindikatov in delodajalcev na področju športa je daleč najprimernejša rešitev za slovenski sponzorski trg v športu oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu, kar nadgrajuje pobudo predloga stranke NSi iz leta 2017, ki je bila usmerjen v olajšave donatorjem, ki vlagajo v slovenski šport. Konkretneje, predlagana je popolna oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za prejemnika sponzorstva za SDK dejavnost 93.120 (dejavnost športnih klubov) in 93.190 (druge športne dejavnosti) za sponzorska sredstva. Prav tako naj bi bila sponzorska sredstva pri dajalcu sponzorstva davčno priznana v višini 3-kratnika danega sponzorstva.
 
V preteklih nekaj tednih sta se glede pobude sistemskih rešitev za pomoč športu po epidemiji Covid -19 predstavnika Sindikata profesionalnih igralcev nogometašev sestala s predstavniki poslanskih skupin SDS, SMC, Nsi in LMŠ. Termini srečanj z ostalimi poslanskimi skupinami se zaradi trenutnih razmer še usklajujejo.

S ciljem ohranitve trenutnih sponzorjev, ki so bili ali bodo prizadeti zaradi pandemije Covid-19 in spodbujanja gospodarstva k vlaganju sponzorskih sredstev v šport je sindikat že oblikoval skupino predstavnikov poklicnih športnikov in vseh profesionalnih športnih društev iz najpomembnejših poklicnih kolektivnih športnih panog v Sloveniji (združenja prvoligašev in klubov iz košarke, rokometa, hokeja, odbojke in nogometa), ki bo na posebni novinarski konferenci ali z izjavo za javnost izpostavila probleme, ki so nastali zaradi pandemije in zagovarjala zakonodajne rešitve, s katerimi bo slovenski vrhunski poklicni šport sploh lahko preživel posledice krize in vsaj deloma ohranil konkurenčnost v evropskih ter svetovnih tekmovanjih.
 

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

 • Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov
  21.10.2020

  Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov

  Sindikat SPINS je v preteklih mesecih v praksi zasledil precej vsebinskih nepravilnosti posameznih klubskih pravilnikov klubov 1. SNL in pozval odgovorne predstavnike klubov, da pri pripravi le teh spoštujejo določbe enotne pogodbe.

Sorodne novice

Sponzorji