Novice

< nazaj

Nogometašice, udeleženke svetovnega prvenstva, zahtevajo izenačitev denarnih nagrad z moškimi kolegi

Datum: 21.3.2023
Nogometašice, ki nastopajo za nacionalne reprezentance, uvrščene na svetovno prvenstvo, ki bo  letos potekalo v Avstraliji, so po nekajletnem zavzemanju za izboljšanje svojega statusa, pogojev nastopanja, denarnih nagrad in prerazporeditve drugih sredstev v okviru organizacije svetovnega prvenstva FIFA za ženske, že dosegle pomemben napredek, a ne zadanega cilja.
 
Igralke so se združile s preprostimi, a konkretnimi zahtevami, predvsem po večji profesionalizaciji največjega in najbolj odmevnega mednarodnega tekmovanja. Enaki predpisi in pogoji, pravična prerazporeditev denarnih nagrad igralkam, enakopravnost v primerjavi z njihovimi moškimi kolegi in sporazum, ki bi zagotovil te zaveze, so bile zahteve, ki so jih nogometašice naslovile na svetovno nogometno zvezo FIFA. 
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, sindikati na nacionalnih ravneh in igralke pozdravljajo napredek, ki ga je svetovna nogometna zveza FIFA dosegla na področju zagotavljanja dobrih pogojev in denarnih nagrad na prihajajočem svetovnem prvenstvu za ženske. Napredek dokazuje dejstvo, da si tako igralke kot svetovna nogometna zveza FIFA, proaktivno prizadevata doseči višjo stopnjo pravične in enakopravne obravnave v okviru globalne nogometne industrije.
 
Zavzetost in volja nogometašic, da ustvarjajo ter spodbujajo razvoj ženskega nogometa, bo še naprej navdih za spremembe in rast. Delo še zdaleč ni končano. FIFPRO je namreč skupaj s 150 igralkami iz 25 reprezentanc že oktobra 2022 poslal pismo na FIFA, v katerem nogometašice jasno izražajo svoja stališča in zahteve, s katerimi vztrajajo pri popolni izenačitvi pogojev nastopanja in enakopravni obravnavi.  FIFA se na pismo uradno še ni odzvala, medtem ko igralke še naprej spodbujajo večjo profesionalizacijo. S takšni pristopom  lahko zagotovo ustvarijo trajno spremembo in dediščino, ki jo navdihujeta solidarnost in kolektivni duh.

Ostale novice

Sorodne novice

 • FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA
  17.6.2024

  FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA

  Pretekli teden je evropska divizija FIFPRO podprla svoja člana (UNFP in PFA) in vložila tožbo, v kateri predstavniki profesionalnih nogometašev izpodbijajo zakonitost odločitev FIFA.

 • ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj
  27.5.2024

  ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

  Profesionalne nogometašice iz vse Evrope so se zbrale v Bilbau pred finalom UEFA Lige prvakinj za ženske, da bi izmenjale najboljše prakse in dobile vpogled v možnosti napredka ženskega nogometa, vse v okviru projekta Raising Our Game Europe 2025.

 • SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA
  9.2.2024

  SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA

  FIFA in FIFPRO sta 420 profesionalnim nogometašem namenila nadomestilo iz sklada FIFA, namenjenega nogometašem, ki so predvsem zaradi insolventnosti klubov ostali brez zagotovljenih pogodbenih obveznosti. Slovenskim nogometašem skupno 70.000 EUR.

 • Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023
  4.12.2023

  Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023

  Generalna skupščina FIFPRO 2023 je tokrat potekala v Cape Townu, v Južni Afriki. Na vsakoletnem dogodku so se zbrali delegati iz 66 pridruženih sindikatov in ostali deležniki iz sveta nogometa

 • Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave
  18.9.2023

  Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

  Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.

Sponzorji