Novice

< nazaj

SPINS in trije mladi nogometaši s tožbo proti NZS

Datum: 24.5.2016
Pravno formalno gre sicer za predlog sodišču za zavarovanja nedenarne terjatve pred uvedbo pravdnega postopka, dejansko pa za zahtevo za registracijo treh mladih nogometašev, ki so se s pravno in finančno pomočjo sindikata SPINS, hrabno uprli izkoriščevalskemu sistemu plačljivih prestopov v nogometu, ki sloni na plečih slovenskih strašev, ter s katerim zahtevajo, da jih Nogometna zveza Slovenije registrira za Športno društvo Dob.
 
Naj spomnimo, da je sindikat SPINS na novinarski konferenci v mesecu februarju opozoril na vse bolj perečo problematiko protiustavnih nadomestil, ki jih športna društva določajo ob prestopih mladih športnikov v druga društva. Sporna nadomestila so nesprejemljiva predvsem, ko gre za športnike, ki nimajo podpisane profesionalne pogodbe s športnim društvom oziroma za klub nastopajo ljubiteljsko, s statusom amaterjev.
 
Pravilnik o registraciji in statusu igralcev NZS namreč povzroča diskriminacijo med amaterskimi in profesionalnimi nogometaši. Na primer, v zimskem obdobju lahko amater prestopi le z izpisnico kluba v katerem nastopa, prav tako pa isti pravilnik daje klubom pravico do nadomestila. S takšnimi ravnanji se omejuje prosto gibanje športnikov in onemogoča nadaljnje ukvarjanje s športno aktivnostjo. V konkretnem primeru pa najdemo elemete izsiljevanja in korupcije, saj  račun za nadomestilo ni bil vročen novemu klubu, temveč kar mladoletnemu nogometašu, torej v nasprotju s pravilniki NZS, pri tem pa je vsake moralne in druge obsodbe vredno dejstvo, da takšno protipravnost in trgovanje z otroci v celoti odobrava vodstvo NZS.
 
Na žalost trije nogometaši v novem klubu že nekaj časa le trenirajo in nimajo pravice nastopati na tekmah, zato bi moralo sodišče začasno odredbo izdati takoj, sicer bo prišlo do nepopravljive škode za mlade talente, pravno varstvo pa bo postalo brezpredmetno. V kolikor NZS ne bo ravnala v skladu z vsebino zahtevane začasne odredbe, predlaga odvetniška pisarna, ki zastopa nogometaše,  denarno kazen v višini 50.000 EUR za vsakega od treh mladih nogometašev.

Nestrpno pričakujemo odločitev sodišča in strogo obsojamo vodstvo NZS, ki je največja ovira za številčnost in popularizacijo slovenskega nogometa.

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji