Novice

< nazaj

Prva mednarodna konferenca na temo nogometa

Datum: 15.8.2017
Razvoj ženskega nogometa je v zadnjih nekaj letih skokovito narastel, za kar so odgovorne predvsem mednarodne nogometne organizacije. Za uspešen razvoj je vsekakor bistvenega pomena ocena stanja, na podlagi katere se lahko sestavi načrt za še hitrejšo in uspešnejšo rast ženskega nogometa. FIFPro je v začetku leta pripravil globalno anketo za igralke, s katero so želeli dobiti podrobne informacije o trenutnem stanju iz čim več držav po celem svet. O stanju v ženskem nogometu so namreč želeli osvestiti čim širši spekter nacionalnih nogometnih organizacij in javnost, ter s tem izkazati podporo ženskam v nogometu.

V začetku avgusta  (6.-8. avgust) je FIFpro, na svojem sedežu na Nizozemskem, prvič organiziral mednarodno konferenco na temo ženskega nogometa. Vabljeni so bili člani sindikatov ter aktivne igralke iz različnih držav. V okvritu konference je FIFPro vsem udležencem omogočil ogled finalne tekme ženskega evropskega prvenstva med Nizozemsko in Dansko. 

Glavna tema konference je bila »težave in soočanje s težavami v ženskem nogometu po svetu«. Poleg predstavitve rezultatov ankete je bil namen zbrati in deliti informacije o stanju v ženskem nogometu v različnih državah ter na različnih celinah. Predstavniki Irske, Avstralij , Švedske in ZDA so predstavili stanje in razvoj lig in reprezentanc ter vizije  in cilje, ki jih želijo doseči v prihodnosti. Velik poudarek je iz strani predstavnikov FIFPro-ja, FIFE ter UEFE bil namenjen profesionalizmu v ženskem nogometu. Med drugim bila tema tudi diskriminacija ter enakost, o kateri je govorila vodja skupine UNI Equal Opportunities predstavnica združenja UNI Global Union. Svoje trenerske izkušnje je predstavila Vera Pauw, bivša igralka Nizozemske reprezentance ter bivša selektorka Nizozemske, Rusije, Škotskte ter trenutna selektorka Južne Afrike. Na konferenci sta bila predstavljena tudi dva največja problema nogometašev ter nogometašic: izobrazba v času trajanje aktivne kariere ter zdravje in poškodbe. Univerzi v Allborgu in v Nicosii že omogočata profesionalnim športnikom študij na daljavo na temo menedžmenta v športu, kjer imajo dodatne ugodnosti člani FIFProja.

Iz Slovenije sta se konference udeležili aktivnivi igralki, reprezentatki Tjaša Tibaut (igralka ŽNK Olimpije), tudi članica SPINSA ter Mateja Zver (članica aktualnih avstrijski prvakinj SKN Sankt Pölten). Igralki sta svoje vtise iz konfrence opisali na naslednji način:

Mateja Zver: »Ta konferenca je bila zelo pomembna, kajti dobiš veliko informacij, kako se dela v drugih državah v ženskem nogometu in kako profesionalen je lahko ženski nogomet! Slišali smo, da imajo probleme v vseh državah in da se borijo/mo za izboljšanje statusa! Jaz sem bila zelo zadovoljna in se zahvaljujem SPINS-u, da sem lahko bila na tej konferenci!«

Tjaša Tibaut: »Konferenca je ponudila ogromno informacij o stanju v ženskem nogometu. Dejstvo je da v tem trenutku težko kar neankrat naredimo revolucijo, je pa res da tovrstne konference lahko pripomorejo k prepoznavnosti ženskega nogometa ter širjenju idej in pristopov za boljši in hitrejši razvoj. Moje osebno mnenje je, da so za uspešen razvoj ženskega nogometa poleg moških, na vodilnih položajih nogometnih organizacij, nujno potrebne ženske z izkušnjami v nogometu.«
 

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji