Novice

< nazaj

Prva mednarodna konferenca na temo nogometa

Datum: 15.8.2017
Razvoj ženskega nogometa je v zadnjih nekaj letih skokovito narastel, za kar so odgovorne predvsem mednarodne nogometne organizacije. Za uspešen razvoj je vsekakor bistvenega pomena ocena stanja, na podlagi katere se lahko sestavi načrt za še hitrejšo in uspešnejšo rast ženskega nogometa. FIFPro je v začetku leta pripravil globalno anketo za igralke, s katero so želeli dobiti podrobne informacije o trenutnem stanju iz čim več držav po celem svet. O stanju v ženskem nogometu so namreč želeli osvestiti čim širši spekter nacionalnih nogometnih organizacij in javnost, ter s tem izkazati podporo ženskam v nogometu.

V začetku avgusta  (6.-8. avgust) je FIFpro, na svojem sedežu na Nizozemskem, prvič organiziral mednarodno konferenco na temo ženskega nogometa. Vabljeni so bili člani sindikatov ter aktivne igralke iz različnih držav. V okvritu konference je FIFPro vsem udležencem omogočil ogled finalne tekme ženskega evropskega prvenstva med Nizozemsko in Dansko. 

Glavna tema konference je bila »težave in soočanje s težavami v ženskem nogometu po svetu«. Poleg predstavitve rezultatov ankete je bil namen zbrati in deliti informacije o stanju v ženskem nogometu v različnih državah ter na različnih celinah. Predstavniki Irske, Avstralij , Švedske in ZDA so predstavili stanje in razvoj lig in reprezentanc ter vizije  in cilje, ki jih želijo doseči v prihodnosti. Velik poudarek je iz strani predstavnikov FIFPro-ja, FIFE ter UEFE bil namenjen profesionalizmu v ženskem nogometu. Med drugim bila tema tudi diskriminacija ter enakost, o kateri je govorila vodja skupine UNI Equal Opportunities predstavnica združenja UNI Global Union. Svoje trenerske izkušnje je predstavila Vera Pauw, bivša igralka Nizozemske reprezentance ter bivša selektorka Nizozemske, Rusije, Škotskte ter trenutna selektorka Južne Afrike. Na konferenci sta bila predstavljena tudi dva največja problema nogometašev ter nogometašic: izobrazba v času trajanje aktivne kariere ter zdravje in poškodbe. Univerzi v Allborgu in v Nicosii že omogočata profesionalnim športnikom študij na daljavo na temo menedžmenta v športu, kjer imajo dodatne ugodnosti člani FIFProja.

Iz Slovenije sta se konference udeležili aktivnivi igralki, reprezentatki Tjaša Tibaut (igralka ŽNK Olimpije), tudi članica SPINSA ter Mateja Zver (članica aktualnih avstrijski prvakinj SKN Sankt Pölten). Igralki sta svoje vtise iz konfrence opisali na naslednji način:

Mateja Zver: »Ta konferenca je bila zelo pomembna, kajti dobiš veliko informacij, kako se dela v drugih državah v ženskem nogometu in kako profesionalen je lahko ženski nogomet! Slišali smo, da imajo probleme v vseh državah in da se borijo/mo za izboljšanje statusa! Jaz sem bila zelo zadovoljna in se zahvaljujem SPINS-u, da sem lahko bila na tej konferenci!«

Tjaša Tibaut: »Konferenca je ponudila ogromno informacij o stanju v ženskem nogometu. Dejstvo je da v tem trenutku težko kar neankrat naredimo revolucijo, je pa res da tovrstne konference lahko pripomorejo k prepoznavnosti ženskega nogometa ter širjenju idej in pristopov za boljši in hitrejši razvoj. Moje osebno mnenje je, da so za uspešen razvoj ženskega nogometa poleg moških, na vodilnih položajih nogometnih organizacij, nujno potrebne ženske z izkušnjami v nogometu.«
 

Ostale novice

Sorodne novice

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • FIFPro: odločitev v primeru Guerrero
  4.6.2018

  FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

  FIFPro pozdravlja odločitev sodišča, ki je perujskemu nogometašu Paolu Guerreri omogočila igranje za svojo reprezentanco na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.

 • Nosečnost v ženskem nogometu
  15.5.2018

  Nosečnost v ženskem nogometu

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je izrazilo močno nestrinjanje z nedavno odločitvijo venezuelskega nogometnega razsodišča, da ima klub pravico odpustiti nogometašico, ker je zanosila.

 • Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero
  15.5.2018

  Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

  FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev...

 • Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro
  14.5.2018

  Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro

  Redno skupščino evropske divizije je tokrat gostil Novi Sad, Srbija. V sklopu kongresa je bila organizirana tudi dobrodelna nogometna tekma, med ekipama FIFPro in legendami NK Vojvodina iz Novega Sada.

Sponzorji