Novice

< nazaj

FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

Datum: 4.6.2018
“Skupaj s številnimi profesionalnimi nogometaši po vsem svetu trdno verjamemo, da je Guerreroova 14-mesečna prepoved nastopanja za nezavedno zaužitje prepovedane substance nepoštena in nesorazmerna,” zavzema stališče svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro.

Naj spomnimo, da je Guerrero padel na dopinškem testu 5. oktobra lani po kvalifikacijski tekmi z Argentino (0:0), kjer so v njegovem vzorcu odkrili vsebnost kokaina. Tega je zaužil nevede s pitjem čaja, ki je vseboval tudi liste koke. Najprej je FIFA napadalcu prepovedala nastopanje za 30 dni, potem za eno leto, a je komisija FIFA kazen kmalu zatem prepolovila. Gurrero je nato mednarodno športno razsodišče CAS zaprosil za odpravo kazni, Svetovna protidopinška agencija (Wada) pa je zahtevala daljšo kazen.

CAS je na zaslišanju 3. maja sicer ugotovil, da nogometaš z zaužitjem čaja ni želel povečati svojih sposobnosti na igrišču in skušal priti do konkurenčne prednosti, a da je bil malomaren. Svetovna nogometna zveza FIFA in Arbitražno razsodišče za šport CAS sta se strinjala, da Guerrerov namen ni bil goljufanje. Prav tako so potrdili, da nedovoljene substance v krvi nogometaša ne bi povečale njegove tekmovalne učinkovitost. Za malomarnost so tako 34-letnemu nogometašu izrekli 14-mesečni suspenz.

Podporo nogometašu so javno izrekli tudi njegovi kolegi nogometaši, vključno s kapetani Avstralije, Danske in Francije - nasprotniki v tekmovalni skupini Peruja na svetovnem prvenstvu - (na sliki spodaj).
  
Guerrero je zdaj dobil začasen odlok Švicarskega zveznega sodišča, a žal, dolgotrajen pravni postopek še ni zaključen. FIFPro ponovno poziva svetovno nogometno zvezo FIFO in druge deležnike v nogometu, naj nemudoma pregledajo protidopinška pravila v nogometu, z izključnim namenom zaščite pravic profesionalnih nogometašev.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • Nosečnost v ženskem nogometu
  15.5.2018

  Nosečnost v ženskem nogometu

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je izrazilo močno nestrinjanje z nedavno odločitvijo venezuelskega nogometnega razsodišča, da ima klub pravico odpustiti nogometašico, ker je zanosila.

 • Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero
  15.5.2018

  Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

  FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev...

 • Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro
  14.5.2018

  Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro

  Redno skupščino evropske divizije je tokrat gostil Novi Sad, Srbija. V sklopu kongresa je bila organizirana tudi dobrodelna nogometna tekma, med ekipama FIFPro in legendami NK Vojvodina iz Novega Sada.

 • Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša
  7.5.2018

  Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša

  Svetovni zvezdniki nogometa pravijo, da je življenje nogometaša kot milni hehurček, ki lahko v vsakem trenutku poči...

Sponzorji