Novice

< nazaj

FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

Datum: 4.6.2018
“Skupaj s številnimi profesionalnimi nogometaši po vsem svetu trdno verjamemo, da je Guerreroova 14-mesečna prepoved nastopanja za nezavedno zaužitje prepovedane substance nepoštena in nesorazmerna,” zavzema stališče svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro.

Naj spomnimo, da je Guerrero padel na dopinškem testu 5. oktobra lani po kvalifikacijski tekmi z Argentino (0:0), kjer so v njegovem vzorcu odkrili vsebnost kokaina. Tega je zaužil nevede s pitjem čaja, ki je vseboval tudi liste koke. Najprej je FIFA napadalcu prepovedala nastopanje za 30 dni, potem za eno leto, a je komisija FIFA kazen kmalu zatem prepolovila. Gurrero je nato mednarodno športno razsodišče CAS zaprosil za odpravo kazni, Svetovna protidopinška agencija (Wada) pa je zahtevala daljšo kazen.

CAS je na zaslišanju 3. maja sicer ugotovil, da nogometaš z zaužitjem čaja ni želel povečati svojih sposobnosti na igrišču in skušal priti do konkurenčne prednosti, a da je bil malomaren. Svetovna nogometna zveza FIFA in Arbitražno razsodišče za šport CAS sta se strinjala, da Guerrerov namen ni bil goljufanje. Prav tako so potrdili, da nedovoljene substance v krvi nogometaša ne bi povečale njegove tekmovalne učinkovitost. Za malomarnost so tako 34-letnemu nogometašu izrekli 14-mesečni suspenz.

Podporo nogometašu so javno izrekli tudi njegovi kolegi nogometaši, vključno s kapetani Avstralije, Danske in Francije - nasprotniki v tekmovalni skupini Peruja na svetovnem prvenstvu - (na sliki spodaj).
  
Guerrero je zdaj dobil začasen odlok Švicarskega zveznega sodišča, a žal, dolgotrajen pravni postopek še ni zaključen. FIFPro ponovno poziva svetovno nogometno zvezo FIFO in druge deležnike v nogometu, naj nemudoma pregledajo protidopinška pravila v nogometu, z izključnim namenom zaščite pravic profesionalnih nogometašev.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji