Novice

< nazaj

Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

Datum: 18.10.2018
Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, "Mind the Gap", namenjeno obdobju nogometašev po končani športni kareri. Italjanski nogometaš bi rad, kot odličen zgled, navdušil mlade nogometaše, da se pripravijo na obdobje po končani športni karieri, v katerem se lahko spopadajo tudi s finančnimi ali duševnimi težavami.

S klikom na fotografijo si lahko ogledate video:


Izsledki raziskave FIFPro kažejo, da ima le 13% aktivnih nogometašev v Evropi visokošolsko izobrazbo - v primerjavi s 53% populacije moških v Evropski uniji.
 
Chiellini meni, da je pomembno, da se nogometaši začnejo pripravljati na življenje po nogometu med vrhuncem svoje kariere. "Kot nogometašse pri 20 letih počutite neuničljivo in mislite, da boste vedno igrali nogomet," je dejal Chiellini. "Toda pri 35 letih je vaša kariera bolj ali manj končana. Potem te čaka preostanek življenja, za katerega samo igranje nogometa največkrat ni dovolj. Majhno število igralcev uspe najti zaposlitev v nogometu. V obdobju po končani športni karieri obstaja tudi nevarnost depresije, veliko nekdanjih športnikov pa se sreča s finančnimi težavami, ker niso razmišljali o tem, kaj bodo počeli po karieri, niso razmišljali o študiju. Vsak nogometaš ima različne ambicije in interese ter lahko izbere življenjsko pot po nogometu. O življenju po nogometu morate začeti razmišljati na začetku svoje kariere, ne pa na koncu. "
 
34-letni Chiellini je diplomiral iz ekonomije in nato magistriral na področju poslovne administracije, na univerzi v Torinu, medtem ko je 14 let nadtopal za Juventus, za katerega je dosegel skoraj 500 nastopov. Dejal je, da študij ni negativno posegal v njegovo nogometno kariero, obratno, pomagal mu je izboljšati dosežke na igrišču. "Študij mi je pomagal razbremeniti nekaj pritiska v “nogometnem svetu” in ohranil moje možgane osredotočene," je dejal Chiellini. "Če “z glavo” nisi na tekmah, ne moreš sprejeti hitrih odločitev, ki jih moraš doseči na najvišji ravni v nogometu."

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Odslej obvezna uporaba enotne pogodbe o igranju nogometa
  2.10.2018

  Odslej obvezna uporaba enotne pogodbe o igranju nogometa

  Dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS so z uvedbo enotne pogodbe o igranju nogometa v Sloveniji končno dosežena.

Sorodne novice

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • FIFPro svari nogometaše pred podpisom pogodbe z litovskim klubom
  14.9.2018

  FIFPro svari nogometaše pred podpisom pogodbe z litovskim klubom

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro poslalo poziv nogometašem po svetu naj ne podpisujejo pogodb z FC Stumbras

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • FIFPro: odločitev v primeru Guerrero
  4.6.2018

  FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

  FIFPro pozdravlja odločitev sodišča, ki je perujskemu nogometašu Paolu Guerreri omogočila igranje za svojo reprezentanco na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.

 • Nosečnost v ženskem nogometu
  15.5.2018

  Nosečnost v ženskem nogometu

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je izrazilo močno nestrinjanje z nedavno odločitvijo venezuelskega nogometnega razsodišča, da ima klub pravico odpustiti nogometašico, ker je zanosila.

Sponzorji