Novice

< nazaj

Objavljena Listina o varovanju podatkov profesionalnih nogometašev

Datum: 21.9.2022
Svetovno združenje profesionalnih nogometašev FIFPRO je objavilo Listino o varovanju podatkov profesionalnih nogometašev z namenom vzpostavljanja globalnih standardov v nogometu, ki ščitijo zasebnost profesionalnih nogometašev in jim hkrati omogočajo pravico do upravljanja in dostopa do informacij o njihovi uspešnosti ter zdravju. Ti standardi označujejo pomembno izhodišče za nadaljnje kolektivno dogovorjene rešitve med sindikati igralcev in nogometnimi deležniki na nacionalnem nivoju ter opredeljujejo interese in zakonske pravice igralcev, ko govorimo o upravljanju z njihovimi osebnimi podatki.
 
Listina je bila v zadnjih dveh letih razvita v sodelovanju s svtovno nogometno zvezo FIFA. Organizaciji bosta v prihodnjih mesecih še naprej sodelovali pri razvoju skupnih standardov in pragmatičnih rešitev za zaščito, zbiranje in uporabo podatkov o igralcih. Skupni interes deležnikov v nogometu je namreč uporabiti najsodobnejše pristope znanosti in vrhunske tehnologije za spodbujanje učinkovitosti igralcev ter razvoj igre.
 
Listina ponuja odgovor na priložnosti in izzive, ki jih povzročajo nove tehnologije, urejeni pa so z zakonodajo o varstvu podatkov in pravicah do zasebnosti. Te, na novo nastajajoče tehnologije, lahko vplivajo na igralce na več načinov, vključno s spremljanjem uspešnosti, pogodbenimi pogajanji, tehnologijo v igri in sodelovanjem navijačev. Razširitev dostopnosti in večja tehnološka natančnost bosta na primer omogočili napredno analizo športne uspešnosti in fizičnega stanja z uporabo zdravstvenih in biometričnih podatkov.

Osemdeset odstotkov profesionalnih nogometašev, ki jih je anketiral FIFPRO je izjavilo, da želijo imeti dostop do svojih podatkov, z namenom napredka na igrišču. Toda igralce predvsem skrbi, kako se njihovi podatki zbirajo in uporabljajo. V zapletenem in hitro razvijajočem se sektorju pogosto niso prepričani o svojih pravicah in o tem, kako jih zaščititi. Menijo, da na tem področju manjkajo jasne in praktične informacije.
 
V zvezi z njihovimi osebnimi podatki dokument jasno določa, da morajo imeti vsi profesionalni nogometaši:
- Pravico do obveščenosti
- Pravico do dostopa
- Pravico do preklica
- Pravico do omejitve obdelave
- Pravico do prenosljivosti podatkov
- Pravico do popravka
- Pravico do pritožbe
- Pravico do izbrisa
 
Ker postajajo podatki vse bolj dragoceni za tiste, ki delajo v profesionalnem nogometu in okoli njega – ne samo za igralce in klube, temveč tudi za organizatorje tekmovanj, ponudnike novih tehnologij v nogometu, medije in zabavno industrijo – je potreba po jasnih in izvršljivih pravilih postala nujna. Listina je podprta s trenutno veljavno zakonodajo, vključno s Splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov, ki je eno od globalnih meril za varstvo pravic posameznikov do podatkov.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji