Novice

< nazaj

Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov

Datum: 21.10.2020
Sindikat SPINS je v preteklih mesecih v praksi zasledil precej vsebinskih nepravilnosti posameznih klubskih pravilnikov klubov 1. SNL, ki jih ob zavezujočih določbah enotne profesionalne pogodbe NZS klubi izkoriščajo za urejanje statusnih pravic nogometašev. O problematiki sta predstavnika sindikata spregovorila na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet NZS. 

Na seji je vodstvo sindikata prvoligaške klube opozorilo na neveljavnost mnogih določb klubskih pravilnikov, ki so v nasprotju z besedilom enotne pogodbe, in sicer predvsem v členih, kjer le ta postavlja jasne meje disciplinskih pravil klubov za posamezne kršitve, odreja tudi maksimalno višino denarnih kazni oziroma natančneje določa pravice nogometašev.

Najbolj sporni disciplinski pravilniki klubov določajo denarne kazni kot posledico slabe ali neborbene igre (tudi v primeru zmage), ki je v enotni pogodbi izrecno prepovedana, ločene treninge kot posledico subjektivne ocene odnosa do dela, brez plačila in možnosti pritožbe, ločene treninge kot kazen zaradi rezultata odrejenega testiranja fizičnih sposobnosti in med drugim tudi denarne kazni zaradi izgube ugleda kluba, ki je posledica slabih rezultatov. Nekateri pravilniki celo prepovedujejo pravico do pridobitve drugega zdravniškega mnenja in mnenja drugega fizioterapevta brez izrecnega soglasja nogometaša, omejujejo pravico do prostega gibanja nogometaša in pravico do zasebnosti z možnostjo da nogometašu kadarkoli odredijo odvzem telesnih tekočin.

Sindikat SPINS je na seji Komisije za profesionalni nogomet NZS pozval odgovorne predstavnike klubov, da pri pripravi disciplinskih pravilnikov upoštevajo in spoštujejo določbe enotnih pogodb ter popravijo morebitna neskladja v obstoječih dokumentih.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji