Novice

< nazaj

Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

Datum: 17.10.2019
Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje, podiplomski študij na področju gospodarstva, pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.
 
Zdaj njegove trditve podpira tudi nova raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Abertay, na Škotskem. Izsledki le te namreč kažejo, da imajo športniki, ki študirajo, večjo verjetnost za uspešnejšo športno kariero.
 
David Lavallee je v avstralski nacionalni ragbi ligi v treh letih sledil 632 igralcem in ugotovil, da so tisti, ki se aktivno pripravljajo na karierni prehod, bolj verjetno izbrani za tekme in uživajo v daljši karieri kot športnik.
 
"To je prva študija na svetu, ki je dejansko dokazala to povezavo," je dejal Lavallee.
Lani je nogometaš Chiellini povedal, da mu je študij pomagal odpraviti pritisk pred velikimi tekmami v Serie A in Ligi prvakov. S tem se strinjajo tudi ostali športniki. Iris Slappendel, nizozemska kolesarska prvakinja leta 2014, se je v svoji karieri poklicne kolesarke izučila za oblikovalko in se ukvarjala z izdelovanjem kolesarske opreme.
 
"Vedno sem imela trenerje ali trenerke, ki so mi govorili: Iris, nehaj delati vse ostale stvari, ki jih počneš in se osredotoči na kolesarjenje," je dejala Slappendelova. "Vendar sem bila zelo vesela, da sem ubrala takšno pot. Prepričan sem, da vam to lahko daje tudi dodatno energijo. "
 
Povezava na VIDEO v okviru kampanje "Mind the Gap".

Profesor Lavallee predvideva, da bodo nogometni klubi zaradi športnih ugodnosti začeli več delati za spodbujanje igralcev, da razvijejo zanimanje za vsebine zunaj nogometa. "Tu se bodo v športu v naslednjih 20 letih opazili povečani učinki," je dejal Lavallee. "To bo vsekakor dobro počutje in izboljšano področje blaginje. Mislim, da bo to veliko pomembnejše od bajnih dobičkov, ki jih prejemajo nogometaši. V nogometu vidim veliko priložnost."

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji