Novice

< nazaj

FIFPro in finski sindikat testirata aplikacijo za opozarjanje na nameščanje tekem

Datum: 17.7.2013
FIFPro in finski Sindikat profesionalnih igralcev nogometa (JPY) testirata sistem opozarjanja v sklopu boja proti nameščanju tekem. Profesionalni nogometaši lahko uporabljajo posebno aplikacijo, s pomočjo katere lahko opravijo anonimno prijavo, če jih kdo napeljuje k prirejanju rezultatov ali če imajo močan sum na prirejanje rezulatov.
 
Marca, tik pred začetkom trenutne nogometne sezone na Finskem, je finski sindikat JPY lansiral projekt, pri katerem igralci lahko uporabijo t. i. Rdeči gumb (Players Red Button) na svojih mobilnih telefonih, pri čemer lahko anonimno prijavijo vsakršen poskus prirejanja rezultatov.
 
Predstavniki sindikata JPY so obiskali vse klube v finski nogometni ligi in v slačilnicah opravili sestanke z igralci, da bi jim pojasnili cilje in delovanje projekta. Od tedaj je bila aplikacija nameščena več kot 1.200 krat – namestil si jo je tako rekoč vsak profesionalni igralec nogometa na Finskem.
 
Projekt, ki velja za testni za bodočo vpeljavo v drugih državah, ki sodelujejo pri projektu Ne nameščaj (Don’t Fix It), izobraževalno-preventivnem programu, namenjenemu boju proti nameščanju tekem, financira združenje FIFPro. Izkušnje finskih igralcev bodo uporabili kot izhodišče za oceno, ali bi sistem opozarjanja lahko vpeljali tudi v drugih državah.
 
”Do sedaj smo o sistemu Rdeči gumb od naših finskih kolegov prejeli zelo pozitivne povratne informacije,” pojasnjuje Frederique Winia, ki je vodja projekta Ne nameščaj. Junija je predsednik sindikata JPY, Markus Juhola, v Budimpešti projekt predstavil vsem udeležencem konference Ne nameščaj, ti pa so izrazili veliko mero navdušenja in zanimanja.
 
”Preden se bomo odločili o vpeljavi aplikacije v osmih državah, ki sodelujejo v projektu Ne nameščaj, je izredno pomembno, da od vseh vpletenih držav dobimo zagotovilo o popolni zaščiti nogometašev in da je njihova anonimnost na prvem mestu,” še dodaja Winia.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji