Novice

< nazaj

FIFPro ustanovil strokovno skupino za prestope igralcev

Datum: 16.7.2013
Po mnenju Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro je treba številne težave, povezane z obstoječim sistemom prestopov igralcev, ki ga nadzira FIFA, obravnavati skrbno in resno. V ta namen je združenje FIFPro ustanovilo strokovno skupino, ki bo preučila in zagotovila potrebna priporočila glede prestopov igralcev, okrepila dobro prakso njihovega vodenja, uveljavila učinkovit sistem in zmanjšala število sporov.
 
Dejstvo je, da se nogometni svet sooča s finančnimi težavami. Za razliko od drugih pri združenju FIFPro menijo, da problemi v nogometu niso samo posledica finančne krize, temveč da k njim pripomorejo tudi lastništvo igralcev s strani tretjih oseb, pomanjkanje preglednosti pri odškodninah, višina odškodnin in vprašljiva vloga agentov.
 
V praksi se pogodbeni pogoji za igralce slabšajo, zato bo strokovna skupina obstoječi sistem prestopov celostno preučila in definirala sporne segmente. Poleg tega bo raziskala vse možne izboljšave in prilagoditve sistema z namenom iskanja pragmatičnih in inovativnih rešitev v zvezi s pravicami igralcev, ki bodo v skladu z mednarodnim pravom.
 
Strokovna skupina bo razvoj na evropski ravni spremljala na podlagi Študije ekonomskih in pravnih aspektih prestopov igralcev svetovalnega podjetja KEA. Če bo to potrebno, bo skupina nato za sprejetje ukrepov in učinkovitih rešitev opravila tudi dodatne raziskave na specifičnih področjih. Rezultate svojih aktivnosti bo predstavila decembra 2013.
 
Strokovna skupina, ki jo vodi pravni oddelek združenja FIFPro, sestoji iz predstavnikov vseh divizij združenja FIFPro ter mednarodno priznanih strokovnjakov. To so: Leonardo Grosso, Juan Baldovino, Stéphane Burchkalter,  Braham Dabscheck, Louis Everard, Rinaldo Martorelli, Luc Misson, Mads Øland, Pieter Paepe, Philippe Piat, Carlos Gonzalez Puche, Brendan Schwab in Dejan Stefanović, ki je član upravnega odbora FIFPro od leta 2007 in predsednik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) od leta 2003.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji