Novice

< nazaj

Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

Datum: 15.5.2018
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev, ker je v nevednosti zaužil prepovedano substanco, zaradi katere so mu prepovedali zastopanje Peruja na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.
 
FIFPro meni, da je prepoved nepoštena in nepravična ter kaže najnovejši primer Svetovnega protidopinškega zakonika, ki prepogosto napotuje k neprimernim sankcijam, zlasti če je bilo ugotovljeno, da ni bilo nobene namere goljufanja.
 
FIFA in Arbitražno sodišče za šport (CAS) sta se strinjala, da Guerrero ni zavestno zaužil snovi, ki bi povečala njegovo športno učinkovitost. Zato je nesmiselno, da mu je izrečena kazen, ki škodi njegovemu ugledu in močno vpliva na nadaljno športno kariero.
 
Kodeks WADA je bil uveden in posodobljen brez ustreznega posvetovanja z nogometaši in njihovimi zastopniki. Glede na ta primer in druge nedavne odločitve, FIFPro poziva FIFA ter druge zainteresirane deležnike v nogometu, naj nemudoma podrobno analizirajo  in po potrebi spremenijo protidopinška pravila v nogometu, ki naj sledijo najboljšim interesom igre in zaščitijo temeljne pravice nogometašev.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji