Novice

< nazaj

Raziskava: ”Mentalne bolezni v profesionalnem nogometu”

Datum: 7.4.2014
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je objavilo rezultate mednarodne raziskave na temo ”Psihičnih in mentalnih bolezni na področju profesionalnega nogometa”, ki jo je vodil dr. Vincent Gouttebarge, vodja medicinskega oddelka pri FIFPro. Zajema preko 300 bivših in še vedno aktivnih profesionalnih nogometašev šestih držav oziroma članov nogometnih sindikatov Avstralije (PFA), Irske (PFAI), Nizozemske (VVCS), Nove Zelandije (NZPFA), Škotske (PFA) in Združenih držav Amerike (MLSPU).
 
Področja raziskave, ki se je osredotočala na mentalne bolezni posameznika so zajemala naslednje elemente raziskovanja: stres; anksioznost; depresivnost; nizko samopodobo; slabe življenjske navade (kajenje, prekomerno uživanje alkohola, slabe prehranske navade,…). Prav tako so bili posebej raziskani in izpostavljeni potencialni povzročitelji stresa oziroma razvoja mentalnih bolezni, kot so: več kot štiri tedenska nezmožnost treniranja zaradi poškodbe, smrt v družini in odnos s soigralci oziroma trenerjem.
 
Izsledki raziskave kažejo, da število profesionalnih nogometašev, med katerimi poleg ostalih najbolj razširjenih pojavov mentalnih bolezni, trpi prav za znaki depresije ali anksioznosti, ni majhno. Avtor raziskave, Dr. Gouttebarge je mnenja, da je raziskava razkrila marsikatero temno plat profesionalnega nogometa. Predvsem so tu zdravstvene težave, ki se pojavijo po koncu športne kariere. Klubi oziroma ostali deležniki, vpleteni v profesionalni nogomet, večino pozornosti posvečajo športnim poškodbam fizične narave, vse premalo pa se osredotočajo na vzroke in posledice za pojavnost psihičnih oziroma mentalnih bolezni, ki se kratkoročno ali dolgoročno kažejo na posameznikih. FIFPro tako prevzema pobudo, s katero želi spodbuditi in izobraziti nogometaše po vsem svetu, da bi ti čim bolj zgodaj prepoznali tovrstne oblike bolezni in se z njimi primerno soočili.
 
Kot smo omenili so simptomi depresije in anksioznosti med najbolj prisotnimi pojavi mentalnih bolezni pri profesionalnih nogometaših. Kar 26 odstotkov aktivnih profesionalnih nogometašev trpi za znaki omenjenih bolezni, in celo 39 odstotkov med tistimi, ki so že zaključili aktivno športno pot. Ta podatek kaže na dejstvo, da je obdobje nogometaša po končani športni karieri najbolj kritično za razvoj znakov mentalnih bolezni.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji