Novice

< nazaj

FIFPro pozdravlja odločitev sodišča v Bruslju

Datum: 29.7.2015
Belgijsko sodišče je zavrnilo prošnjo podjetja Doyen, za izdajo začasne odredbe proti prepovedi "lastništva tretjih oseb", ki jo je v mednarodnem merilu določila svetovna nogometna zveza FIFA. Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, se je v proces vključilo prostovoljno, z namenom zaščititi pravice nogometašev in prepričati se ali je sodišče upoštevalo njihove interese, kot delavcev in državljanov.
 
FIFPro je močan zagovornik odprave tako imenovanega "lastništva tretjih oseb" in komercialnega izkoriščanja že tako disfunkcionalnega transfernega trga, na katerem se nemalokrat s športniki ravna kot z ”blagom”.  "Lastništvo tretjih oseb" temelji na predčasnem prekinjanju pogodb, kar posledično močno posega v odnose znotraj delovnih razmerij, vpliva pa tudi na svobodo gibanja nogometašev in škoduje stabilnemu vodenju nogometnih klubov.
 
V svojem sklepu je sodnik upošteval argumente belgijskega sindikata, ki med drugim zadevajo kršenje osnovnih človekovih pravic igralcev, vključno z njihovim dostojanstvom ter delavskimi pravicami in svoboščinami. Odločitev belgijskega sodišča je pozitiven korak v smeri prizadevanj združenja FIFPro, k reformi transfernega sistema v nogometu, ki ne spoštuje pravic nogometašev in negativno vpliva na nadaljnji razvoj nogometne industrije.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji