Novice

< nazaj

Enakost med spoloma, tudi v nogometu

Datum: 13.7.2015
Pred dobrim tednom so v kanadskem Vancouvru, na dan finala svetovnega prvenstva v nogometu za ženske, predstavniki svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro predstavili nekaj pobud, vezanih na področje enakosti med spoloma v svetovnem nogometu, vključno z globalno mobilizacijo oziroma kampanjo za zagotovitev temeljnih človekovih pravic igralkam nogometa; oblikovanjem tako imenovanega svetovalnega odbora, ki je sestavljen iz aktualnih in bivših zvezdnic svetovnega nogometa; izvedbo mednarodne raziskave na področju enakosti spolov in predstavljenimi načrti za vzpostavitev poselitve nagrad najboljšim svetovnim igralkam nogometa World XI, kot to že od leta 2005 poteka pri njihovih moških kolegih. Podporo na novinarski konferenci so javno izrekli tudi nekateri predstavniki in predstavnice profesionalnega nogometa: Verónica Boquete (Španija), Karina LeBlanc (Kanada), Lydia Williams (Avstralija) in Sone Aluko (Nigerija).
 
Ženske igralke po vsem svetu se zdaj spodbuja, da se prvič v 50 letni zgodovini združenja FIFPro, enakopravno včlanijo in direktno priključijo temu gibanju, saj marsikje, v okviru nacionalnih združenj oziroma sindikatov, še vedno nimajo te možnosti. Poteza bo pozitivno vplivala tudi na predstavnice posameznih reprezentančnih ekip, ki niso včlanjene v katerega izmed sindikatov, potrebujejo pa pomoč pri kolektivnih pogajanjih z nacionalnimi panožnimi zvezami in zaščito njihovih osnovnih pravic na največjih svetovnih tekmovanjih, kot je na primer svetovno prvenstvo FIFA World Cup.

Podporo pobudam so izrekle tudi največje svetovne zvezde ženskega nogometa (oglejte si video).
 
Ob tej priložnosti je bil ustanovljen tudi svetovalni odbor, ki bo igral ključno vlogo pri snovanju smernic združenja FIFPro, k izboljšanju pogojev dela za ženske igralke nogometa po vsem svetu. Odbor sestavljajo:
 
•   Verónica Boquete (Španija)
•   Rita Chikwelu (Nigerija)
•   Monica Gonzalez (Meksiko)
•   Lotta Schelin (Švedska)
•   Kirsten van de Ven (Nizozemska)
•   Lydia Williams (Avstralija)

Pod vodstvom bivše profesionalne nogometašice in članice švedske izbrane vrste, Caroline Jönsson, ki vodi odbor za ženski nogomet pri FIFPro, bo novoustanovljeni svetovalni odbor nadaljeval z aktivnostmi, usmerjenimi k napredku in razvoju ženskega nogometa v svetu. Največji problem, ki ga izpostavljajo pri FIFPro je prav status ženskih igralk, saj jih ima ogromno kljub polnim delovnim obremenitvam status amaterskih športnic. Po podatkih s katerimi razpolaga FIFPro ima le 1300 igralk nogometa status profesionalk, število pa bi se moralo gibati okoli 4500. Med 58 državami članicami FIFPro, trenutno članstvo ženskam omogoča le 26 sindikatov, med katerimi je tudi Slovenija.
 
Tudi v Sloveniji se bo SPINS, predvsem v dialogu z Nogometno zvezo Slovenije, v prihodnje še bolj zavzemal za enakopravno obravnavo žensk v nogometu, prav tako pa zahteval enake pogoje za članice državne reprezentance, kot jih uživajo njihovi moški kolegi.
 
Theo van Seggelen, generalni sekretar FIFPro, ki je dogodek in možnost direktne včlanitve ženskim igralkam nogometa opisal kot mejnik omenjene organizacije, je za zaključek dodal: ”vsi upamo, da bo današnje dejanje spodbudilo spoštovanje do žensk, predvsem v državah kjer to najbolj potrebujejo. FIFPro lahko zdaj tem športnicam pomaga, da dosežejo resnične spremembe na svetovni ravni. Pravzaprav se lahko učimo na napakah in izkušnjah moških in potem to prenesemo v prid ženskega nogometa.” 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji