Novice

< nazaj

Raziskava SPINS: ”Družbeni status slovenskih nogometašev po zaključeni športni karieri”

Datum: 18.2.2013
Le nadarjeni posamezniki, ki se morajo že zelo zgodaj odločiti za izbrano športno panogo, pridejo do vrhunskega rezultata. Prav tako morajo biti deležni sistematičnega treninga, podpore staršev, šole, imeti morajo poseben odnos do svojega športa, vendar jim tudi vse to ne zagotavlja vrhunskih športnih uspehov.

Uspeh je odvisen še od številnih drugih dejavnikov, na katere športnik pogostokrat nima vpliva.

Kariera športnikov je omejena z leti udejstvovanja, z nevarnostjo poškodb in s številnimi drugimi dejavniki, ki jim lahko spremenijo življenje. Zato morajo športniki med svojo kariero misliti tudi na preživetje po končani športni karieri, saj vsi ne zaslužijo toliko, da bi jim privarčevani kapital zadostoval za »brezdelno življenje«. Prav tu pa nastopi problem, saj vrhunski šport od posameznika zahteva popolno osredotočenost, skoncentriranost zgolj na proces treninga, regeneracije, tekmovanja, ipd.

Številni perspektivni športniki ravno v času, ko bi lahko dosegali najbolj odmevne rezultate, končajo športno kariero, saj ne morejo uskladiti študijskih ali službenih obveznosti z zahtevami športa. Vrhunska športna kariera je v današnjem času do potankosti voden proces, v katerem deluje vrsta strokovnjakov, ki stremijo zgolj za vrhunskimi dosežki.

Pošportno življenje - s tem je mišljena predvsem poklicna kariera in izobraževanje športnikov med kariero - zagotovo ni le stvar športnikov, ampak tudi vseh, ki delujejo v tem procesu. Zato je naloga vseh posredno in neposredno sodelujočih pri tem »problemu«, da v prihodnosti najdejo ustrezne rešitve.

In prav s tem namenom je SPINS izdelal raziskavo, v katero je vključil 173 profesionalnih nogometašev 1. SNL.

Celoten dokument si lahko ogledate na spodnji povezavi:

- RAZISKAVA SPINS : ”Družbeni status slovenskih nogometašev po zaključeni športni karieri.”
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji