Novice

< nazaj

Predstavniki FIFPro na obisku pri evropskem komisarju za šport

Datum: 24.4.2015
Predsednik svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, Philippe Piat in generalni sekretar, Theo Van Seggeln sta se v Bruslju sestala z evropskim komisarjem za šport, Tiborjem Navracsicsem. Debata je potekala o najbolj pomembnih in aktualnih področjih politike športa na področju EU. Med drugim so se pogovarjali o spremembah nogometnega transfernega sistema, neizogibni implementaciji pogodb o zaposlitvi v evropskem nogometu, lastništvu tretjih oseb nad nogometaši in spoštovanju osnovnih pravic športnikov, kot delavcev.

V nadaljevanju sta predstavnika FIFPro izpostavila pomembnost prostovoljnega združevanja oziroma povezovanja športnikov in možnost pogajanj, kot najpomembnejši orodji za vzpostavitev in okrepitev demokratičnega odločanja, ko govorimo o vodenju ter delovanju nogometa.

Piat in Van Seggeln sta v družbi Jonasa Baer-Hoffmanna, prav tako predstavnika FIFPro, zatrdila da je trenutno obdobje izrednega pomena za nadaljni razvoj nogometne igre. Skoraj 20 let po primeru Bosman je namreč želja po poštenem in učinkovitem nadzoru transfernega sistema oziroma trga delovne sile, v nekaterih državah še vedno vprašljiva. Prav tako ni moč spregledati najbolj perečih problemov, izmed katerih sta vsekakor omembe vredna neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti ter zagotavljanja osnovnih pravic delavcev, saj obe področji izhajata iz nespoštovanja Avtonomne pogodbe, ki govori tudi o zagotavljanju minimalnih zahtev pri sklepanju enotnih pogodb o profesionalnem igranju nogometa.
Evropski komisar je popolnoma podprl prizadevanja FIFPro, ne samo na ravni EU temveč tudi širše.

V zaključku je Van Seggeln dodal, da bo FIFPro vztrajal pri pomembnih reformah nogometa, kjer nogometaši ne bodo več obravnavani kot predmet trgovanja ali izkoriščani s strani agentov, lastništva tretjih oseb oziroma drugih subjektov. »Naredili bomo vse, kar je potrebno za dosego naših ciljev in srečanje z evropskim komisarjem že lahko štejem, kot enega teh pomembnih korakov.« 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji