Novice

< nazaj

FIFA FIFPro World XI 2012

Datum: 7.1.2013
Pri glasovanju za najboljšo enajsterico FIFA FIFPro World XI 2012, je sodelovalo več deset tisoč profesionalnih nogometašev iz celega sveta, med njimi tudi več kot 400 slovenskih nogometašev, članov SPINS. 

Najbolj prestižna nagrada, o kateri odločajo nogometaši sami, je bila podeljena na slavnostni prireditvi FIFA Ballon d’Or Gala v Zurichu. 

Nogometaši so odločili, da najboljšo enajsterico sveta za leto 2012, FIFA FIFPro World XI 2012, sestavlja pet nogometašev FC Barcelona, pet nogometašev kraljevega kluba iz Madrida in en nogometaš Atletica iz Madrida:
 
Vratar: Ilker Casillas (Španija, Real Madrid)
Obrambni igralci: Daniel Alves (Brazilija, Barcelona), Gerard Piqué (Španija, Barcelona), Marcelo (Brazilija, Real Madrid), Sergio Ramos (Španija, Real Madrid)
Vezni igralci: Xabi Alonso (Španija, Real Madrid), Andrés Iniesta (Španija, Barcelona), Xavi (Španija, Barcelona)
Napadalci: Lionel Messi (Argentina, Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugalska, Real Madrid), Radamel Falcao (Kolumbija, Atletico Madrid)
 
V imenu FIFPro in FIFA je nagrade najbojšim enajstim nogometašem sveta, podelil najboljši svetovni nogometaš leta 2004 in član najboljše enajsterice sveta 2005, bivši ukrajinski reprezentant Andrij Ševčenko.

Zlato žogo, nagrado za najboljšega nogometaša v letu 2012 je že četrtič zapored prejel Lionel Messi in tako postavil nov svojevrsten rekord.
 
Letošnji izbranci so postavili še en zanimiv mejnik pri izboru najboljših nogometašev sveta. Prvič se je namreč zgodilo, da prav vsi izbranci najboljše enajsterice v letu 2012 člani španskih prvoligaških klubov.
 
Prvič sta se med najboljšimi enajstimi igralci pojavila Marcelo in Radamel Falcao. Slednji je tako postal prvi kolumbijski nogometaš, ki ga je doletela čast postati član najbojše svetovne enajsterice. Omenjena nogometaša sta med najboljšimi zamenjala Wayna Rooneya in Nemanjo Vidića, ki sta nagradi prejela v letu 2011.
 
S tem, ko sta Messi in Ronaldo že šestič po vrsti člana najboljše enajsterice sveta, sta postala rekorderja po številu omenjenih nagrad. Sledijo jima vratar Casillas in vezist Xavi s po petimi naslovi ter Iniesta s po štirimi naslovi člana najboljše enajsterice.
 
Lionel Messi je tokrat prejel največ glasov svojih kolegov, skoraj 75 % (74.6%). Sledita mu Cristiano Ronaldo s 64.9% in Iniesta s 64.5 %.
 
Štirje nogometaši, ki jim je letos prestižna nagrada za las spolzela iz rok, so vratar Joe Hart (Anglija, Manchester City), obrambni igralec Pepe (Portugalska, Real Madrid), nogometaš zvezne vrste Yaya Touré (Slonokoščena obala, Manchester City) in napadalec Robin van Persie (Nizozoemska, Manchester United.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji