Novice

< nazaj

Primer Patrick Ekeng: nogometaši ogroženi v vsaj 19 % ligaških tekmovanj

Datum: 27.5.2016
Po kratki raziskavi, ki jo je opravil FIFPro, vsaj 19 odstotkov profesionalnih lig, v bližnji okolici stadionov oziroma na stadionih, v času igranja uradnih tekem nima nameščenih defibrilatorjev.
 
Primer kamerunskega nogometaša Patricka Ekenga je še eden tistih, ki ni pretresel le nogometnega sveta. Zgrudil se je med tekmo in pozneje umrl zaradi zastoja srca. Kljub enournemu oživljanju, sicer brez defibrilatorja, 26-letnemu Kameruncu Patricku Ekengu niso mogli pomagati. V Romuniji uporaba oziroma prisotnost defibrilatorjev ni nujna, prav zaradi česar se je dogodek, ki je zaznamoval tekmo Dinamo Bukarešta - Viitorul Constanta nogometaš zaključil tragično. Kamerunec je le nekaj minut pred tem vstopil v igro, potem pa se je nenadoma zgrudil. Ekipa prve pomoči je takoj začela oživljanje, pozneje so nogometaša prepeljali v bolnišnico, toda ponoči so lahko le potrdili njegovo smrt. Ekeng se je romunskemu klubu pridružil januarja.
 
Dogodek je spodbudil romunsko nogometno zvezo (FRF), ki bo vsem klubom brezplačno priskrbela defibrilator.
 
“Če na igriščih ni prisotne nujne opreme za oživljanje, kot je denimo defibrillator, potem lahko rečem, da s tem klubi enostavno ogrožajo življenja svojih športnikov. Defibrilator je relativno nova naprava, a v nogometu bi morala biti obvezno prisotna na vsakem igrišču,” je dejal vodja zdravstvene službe pri FIFPro, dr. Vincent Gouttebarge.
 
”Vsi profesionalni nogometaši bi morali uživati enake standarde, vsaj ko govorimo o zdravniški oskrbi in nujni medicinski pomoči. Zaskrbljeni smo nad dejstvom, da v nekaterih državah medicinsko oskrbo jemljejo kot postransko,” je dodal Theo Van Seggelen, generalni sekretar FIFPro.
 
Kar 11 izmed 58 držav članic svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro je zatrdilo, da nameščenost defibrilator med igranjem uradnih tekem, v njihovih državah, ni obvezna oziroma predvidena. Defibrilator ni obvezen v ligah Hrvaške, Ekvadorja, Gvatemale, Malte, Namibije, Paragvaja, Romunije in Venezuele.
 
Uradne ligaške nogometne tekme se vsekakor ne bi smele igrati, v kolikor na stadionih ne bi bilo prisotnega moderno opremljenega reševalnega vozila ali vsaj nameščenega defibrilatorja. V Sloveniji je na javnih dogodkih / športnih tekmovanjih za to relativno dobro poskrbljeno in na srečo, tako tragičnemu dogodku v času tekem še nismo bili priča.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji