Novice

< nazaj

FIFPro opozarja nogometaše na nepravilnosti v Srbiji

Datum: 6.1.2017
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro opozarja vse profesionalne nogometaše, naj v tem prestopnem obdobju ne podpisujejo pogodb s srbskimi klubi, saj se tamkajšnje razmere za igranje slabšajo.
 
Analiza podatkov zadnje raziskave, ki jo je objavilo združenje FIFPro kaže, da je 68% nogometašev v Srbiji ne prejema mesečnih plačil pravočasno, kar 89% nogometašev pa je bilo proti plačilu odškodnine prisiljenih v prestop v klub za katerega trenutno nastopajo.
 
Srbska nogometna zveza je nedavno naredila nerazumljivo potezo, kjer je zavrnila ključne arbitre v senatu, ki odloča v sporih med nogometaši in klubi, kar pomeni še manj možnosti za pošteno in neodvisno obravnavo sporov nogometašev. Po pravilih FIFA mora biti namreč v senatu oziroma arbitraži za reševanje sporov enako število arbitrov, ki jih imenujejo predstavniki igralcev in predstavniki klubov na drugi strani.
 
Srbska nogometna zveza je po nerazumljivi potezi, izključitvi arbitrov, ki jih je imenoval sindikat profesionalnih nogometašev Srbije SPFN, v senat kot predsednika in podpredsednika imenovala posameznika, ki sta tesno povezana z nogometnima kluboma Crvena zvezda in Partizan. In ravno glas teh dveh predstavnikov arbitražnega senata največkrat odloča v sporih.
 
Srbska nogometna zveza je prav tako povišala znesek, ki ga morajo igralci plačali v primeru začetka postopka proti klubom in odločila, da se vsi odprti primeri vrnejo na začetno stopnjo odločanja, po novi sestavi arbitraže.
 
Generalni sekretar FIFPro Theo van Seggeln pravi, da je to zelo očitna kršitev temeljnih pravic nogometašev v Srbiji, ki dejansko nastopajo v ”brezpravnem” okolju. ”Pozivamo Nogometno zvezo Srbije, da nemudoma prekliče svojo odločitev. Dokler se trenutne razmere ne uredijo, odsvetujemo vsem nogometašem, da podpisujejo pogodbe s klubi iz Srbije,” dodaja van Seggeln.
 
Sindikat profesionalnih nogometašev v Srbiji SPFN je v času svojega obstoja obravnaval kar 250 primerov, ki so končali na arbitraži. Predsednik sindikata Mirko Poledica pravi, da ima nogometaš, ki podpiše pogodbo v Srbiji 50 odstotkov možnosti, da zaključi na sodišču. ”Zato je neodvisna in nepristranska arbitraža v nogometu nujna. Pred spremembo, ki jo je nepričakovano izvedla zveza, je ta delovala učinkovito,” dodaja Poledica.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji