Novice

< nazaj

Nadlegovanje in šikaniranje nogometašev je potrebno izkoreniniti

Datum: 7.11.2011

V okviru generalne skupščine svetovnega združenja nogometnih sindikatov, FIFPro je potekala okrogla miza na temo nadlegovanja, šikaniranja* in  nasilja nad nogometaši. Predsednik FIFPro, Leonardo Grosso je v svojem uvodnem nagovoru že na začetku kongresa priznal, da so trenutne razmere v nogometu zaskrbljujoče, a je prav zato še bolj pomembno, da so interesi in pravice nogometašev zastopane in branjene s strani posameznih sindikatov, za katerimi stoji krovna organizacija.

Največ zanimanja in čustev med navzočimi delegati na letošnjem kongresu FIFPro v Tel Avivu je povzročila prav tematika šikaniranja in nasilja na nogometnih igriščih ter izven njih. Z zanimivim uvodom in kratkim orisom aktualnega stanja na tem področju, je razpravo napovedal in kasneje vodil član izvršnega odbora FIFPro, Dejan Stefanović. Uvodnemu nagovoru so sledila pričevanja predsednikov nogometnih sindikatov iz Rusije in Kolumbije, ki sta predstavila velike probleme ter nevzdržno stanje v nekaterih klubih ter nenazadnje izredno nevarno izpostavljanje ter vodenje sindikatov v takšnem okolju. V Kolumbiji je v zadnjih desetih letih, glede na preostale države sveta, več kot polovica vseh umorov sindikalnih predstavnikov .

Na okrogli mizi, kjer so sodelovali nekdanji uspešni nogometaši,  sta nekaj svojih izkušenj podala predsednika novoustanovljeni nogometnih sindikatov na Hrvaškem in Češkem, Dario Šimić in Karel Poborsky. Na veliko začudenje mnogih prisotnih sta med drugim povedala, da tudi nogometni velikani, kot so Lacio, AC Milan in Inter, niso imuni na nasilje navijačev, saj so le ti večkrat vdrli na treninge njunih klubov, ustrahovali nogometaše ter razbijali njihove avtomobile. Predstavnik Kitajske in trenutno še aktiven nogometaš Xiaobin Zhang, je kot najbolj grozljiv primer nasilja navedel dogodek, kjer so njegovega prijatelja in  kapetana moštva kitajskega prvoligaša zavezali v vrečo, ga utapljali ter ga za nekaj minut celo živega zakopali, vse z namenom »lažnega« priznanja sodelovanja pri nameščanju rezultatov svoje ekipe.

Tako Dario Šimić kot Karel Poborsky sta opozorila na pomembnost obstoja nogometnih sindikatov v posameznih državah, še posebej v nogometno manj razvitih državah. Le-ti stojijo za svojimi člani, jih branijo ter zagovarjajo njihove pravice. Ozaveščanje javnosti in takojšnje ukrepanje zoper storilce teh zavržnih ravnanj je po mnenju razpravljajočih edino učinkovito orožje proti nadlegavanju in nasilju nad nogometaši.

*(Šikaniranje oziroma mobbing je skupen izraz za nasilje, nadlegovanje in izsiljevanje na delovnem mestu in je v Sloveniji od leta 2008 uzakonjeno kot kaznivo dejanje.)

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji