Novice

< nazaj

Da bi nogomet očistili nečednosti enkrat za vselej, je potrebno odpraviti transferni sistem

Datum: 3.10.2016
Eden vodilnih znanstvenikov na področju športa, sicer profesor na Univerzi v Michiganu, Stefan Szymanski, se je odzval na zadnja razkritja o katerih so poročali v britanskem časniku Telegraph, da je bilo vsaj osem trenerjev angleške Premier lige vključenih v nečedne posle trgovanja z nogometaši.
 
Vse od sodnega primera leta 1993, ko je bil obtožen menedžer klubov Derby County in Nottingham Forest, Brian Clough, nad trenerji in zastopniki nogometašev visi sum o nelegalnih dogovarjanjih v procesu menjave klubskih sredin oziroma prodaje nogometašev. Zaradi velikih dobičkov trenutnih delodajalcev nogometašev, obstajajo namreč mamljive spodbude, da se med omenjenimi deležniki začnejo pojavljati podkupnine ali vzporedna plačila.
 
V valu ogorčenja je po mnenju Szymanskega potrebno iskati rešitve, ki bi izkoreninile tovrstne pojave v nogometu. Pravi, da je edina rešitev popolna odprava transfernega sistema, ki je glavni vzrok za nastale primere korupcije in dogovarjanj. Neizogibno dejstvo je, da je transferni sistem prepreden s korupcijo, saj je v svojem bistvu nič drugega kot trgovina, kjer se vrtijo ogromne vsote denarja in kjer je veliko posameznikov, ki prej kot igralec sam odločajo o njegovi usodi in novem delodajalcu.
 
”Predstavljajte si, da bi se pri pogajanjih za novo delovno mesto v proces vmešal tudi stari oziroma bivši delodajalec. Da bi podjetje v katerem trenutno delate oviralo prehod k drugemu delodajalcu v naslednjih treh letih in vam v tem času grozilo z znižanjem prihodka zaradi slabe učinkovitosti ali vam nalagalo naloge, ki so pod ravnjo vaše izobrazbe in usposobljenosti. Vse z namenom, da vam škodijo in zmanjšajo vašo učinkovitost v obdobju, ko boste imeli možnost iskati novega delodajalca,” dodaja Szymanski.
 
Transferni sistem trenutnim delodajalcem omogoča, da ob prestopu nogometaša izsilijo tako imenovano odškodnino, od katere imajo največkrat koristi tako trenerji kot zastopniki nogometašev in še kdo. V bistvu se za denar, ki bi pri vsaki drugi običajni zaposlitvi pripadel delavcu/nogometašu, borijo posamezniki, ki z njegovimi predstavami na igrišču nimajo skoraj nič opraviti.
 
Edina rešitev nastale situacije in zlorab takšnega sistema je po mnenju Szymanskega popolna odprava le tega. Trenutni sistem je plod bilateralnega dogovora med svetovno nogometno zvezo FIFA in Evropsko komisijo, iz leta 2001, po tem, ko je Evropsko sodišče odločilo v prid nogometašu Bosmanu in prejšnji sistem razglasilo kot nepravičen. Pri dogovoru tako niso sodelovali predstavniki nogometašev (op.Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro). Slednji so sprva sledili reformam, a ko so uvideli, da sistem izkorišča nogometaše so temu začeli nasprotovati. Večina njihovih članov zasluži manj kot 50.000 evrov na leto, veliko the verjetno tudi manj od omenjenega zneska. Nogometašev, ki zaslužijo ogromne vsote denarja ne zanima, kaj se dogaja z njihovimi kolegi, na primer v Vzhodni Evropi, kjer so nogometaši pogosto tarča groženj ali izsiljevanja s strani delodajalcev. A to je seveda neizogibno v sistemu, ki delodajalce spodbuja k takšnemu načinu razmišljanja in ravnanja.
 
Mnogi nogometni privrženci se bojijo, da bodo v primeru ukinitve transfernega sistema klubi propadli. A dejstvo je, da se večina denarja v nogometu vrti le v nekaj velikih klubih, ki jim sistem trgovanja z nogometaši omogoča zlivanje sredstev na račune vključenih deležnikov v tem procesu.
 
Če bi bile pogodbe izključno dvostranske, med igralcem in delodajalcem, potem bi bilo možnosti za izkrivljanje sistema veliko manj. In tudi, medtem ko bi nekateri nogometaši nenehno stremeli k iskanju novega delodajalca, bi drugi iskali stabilnost pri klubih. Zdi se, da je trenutno transferni sistem nujno potreben, saj so se deležniki nanj navadili, njegova ukinitev pa kot ”korak v temi”. Ukinitev transfernega sistema se res zdi zelo oddaljena, a zadnje obtožbe dokazujejo, da je to sistem, ki spodbuja korupcijo. V svojem bistvu je nepravičen in neskladen z delavskimi pravicami, ki jih deležen vsak od nas,” zaključuje Szymanski.
 
 
Na tej povezavi si lahko ogledate tudi zanimiva pričevanja nogometnih agentov, o razširjenosti pojava korupcije v angleškem nogometu.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji