Novice

< nazaj

Na Norveškem obvezno karierno usmerjanje in svetovanje

Datum: 14.9.2016
Norveški sindikat športnikov (NISO) je tamkajšnjimi klubi dosegel nov dogovor, ki obsega izredno pomembne določbe o kariernem svetovanju in usmerjanju profesionalnih nogometašev. Na kratko, tako sindikat kot klubi morajo paziti na dobro počutje športnika, tako v kratkoročnem kot dolgoročnem smislu razvoja njegove kariere in obdobja po le tej.
 
Predsednik sindikata NISO, Joachim Walltin je s podpisom sporazuma oziroma nove kolektivne pogodbe, ki velja do konca meseca aprila 2018 izredno zadovoljen. Vsebina omenjene pogodbe pa se ne nanaša le na nogometaše, temveč tudi na rokometaše in igralce hokeja na ledu. ”Z izidom smo lahko zelo zadovoljni, saj smo dosegli velik napredek na področju kariernega svetovanja, delovne opreme in usposabljanja športnikov,” dodaja Walltin.
 
Eden glavnih poudarkov podpisa novega sporazuma je vsekakor karierno svetovanje in usmerjanje športnikov. Ko športnik ali športnica podpiše novo profesionalno pogodbo, mora le ta vsebovati tudi obvezno svetovanje in pomoč za obdobje, ko bo njegova ali njena športna kariera zaključena. Takšna poteza zmanjšuje tveganje problematičnega prehoda v novo življenjsko obdobje, ki je nemalokrat problem slehernega športnika.
 
Sindikat NISO je v sklopu pogajanj z Norveško nogometno zvezo (NFF) dosegel tudi dogovor o izvajanju programa kariernega usmerjanja za nogometaše, ki jim bo pomagali najti načrte, interese in področja zanimanja ter jim pomagal pri prehodu na trg dela, po končani športni poti.
 
Prav tako omembe vredna določba novega dogovora je, da bodo športniki tudi v primerih poškodb ali bolezni dobili polno plačilo, kar do sedaj ni bilo uradno zapisano.
 
Vodja pravne službe pri svetovnem združenju nogometnih sindikatov FIFPro Wil van Megen pravi, da je podpis novega dogovora velik napredek in kaže na dobro delo norveškega sindikata. Skrb za obdobje po športni karieri je zelo pomembna in deležniki na Norveškem se tega dobro zavedajo. To je lahko lep zgled tudi za druge organizacije v Ervropi.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji