Novice

< nazaj

Napoved ukrepov zoper Nogometno zvezo Slovenije

Datum: 5.4.2012

Vsi profesionalni nogometaši klubov 1. SNL so podpisali namero o izvedbi stavke, ki se bo uresničila, če Nogometna zveza Slovenije ne bo začela spoštovati lastnega statuta in pravic slovenskih nogometašev.

Objavljamo dopis, ki je bil poslan na NZS:

Spoštovani predstavniki NZS,

211 poklicnih nogometašev v 1. SNL, združenih v sindikatu SPINS, je podpisalo namero o izvedbi stavke zaradi Vašega dolgoletnega kršenja določb lastnega statuta ter naspoštovanja določb pravilnika Pravilnika o registraciji in statusu NZS (PRSI) s strani komisij NZS in Združenja 1. SNL. Zadnja odločba pritožbene komisije Združenja 1. SNL , ki je sestavljena izključno iz predstavnikov klubov, je v primeru Kravanja postavila pod vprašaj pogodbeno stabilnost v slovenskem nogometu, ki je temeljno načelo FIFA. Če ima klub pravico enostransko prekiniti pogodbo zaradi subjektivne ocene, da igralec ne daje zadovoljivih rezultatov, potem gre za grobo zlorabo vseh načel pravilnikov FIFA in NZS ter kršitev načela enakopravnosti pogodbenih strank. FIFA DRC in CAS sta že večkrat presodila, da se šteje določba pogodbe, ki je zapisana v tej smeri, za nično.

V Sloveniji iz tega razloga poklicnim nogometašem ni več možno zagotavljati ustrezne pravne zaščite, niti ustreznih pogojev za poklicno ukvarjanje z nogometom. Pogodbe v slovenskem nogometu so v popolnem nasprotju z minimalnimi zahtevami UEFA, katere naj bi klubi implementirali po letu 2008, še več, v mnogo primerih celo z jasnimi določbami PRSI. Trenutni pravni položaj slovenskih nogometašev je celo najslabši v Evropi.

Krivdo za nastalo stanje pripisujemo izključno NZS, saj se mora tudi Združenje 1. SNL ravnati po pravilnikih NZS, dogovor med Združenjem 1. SNL in SPINS iz leta 2008 pa je predvideval ustanovitev enotne in enostopenjske neodvisne arbitraže na podlagi statuta NZS.

Vse naše zahteve najdete na naši spletni strani, na naslovu http://www.spins.si/institutes/nogometna_zveza_slovenije.html, nikakor pa niso podane kumulativno ali izključno.

SPINS zahteva takojšnji sestanek, na katerem se bomo pogovorili o naših zahtevah in prišli do skupnih rešitev. Če do sestanka oziroma dogovora ne pride do petka, 13. aprila 2012, bomo smatrali, da naše zahteve ignorirate. Upravni odbor SPINS, razširjen z delegati vseh klubov 1. SNL, bo 16. aprila 2012 odločal o nadaljnjih ukrepih, vključno z možnostjo napovedi stavke, ki bo veljala za tekme 1. SNL ter tudi tekme A reprezentance NZS, če se bodo s tem strinjali reprezentanti.

Priloga:

- podpisi profesionalnih nogometašev klubov 1. SNL

 

Športni pozdrav


Vodstvo SPINS

 


SPINS
Dalmatinova ulica 4
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: +386 1 4341 250 / 280 / 283
Fax: +386 1 4341 292 / 2317 298
GSM: +386 41 747 003
TRR: 29000-0055198386
DŠ: SI45924287
E-mail: info@spins-sindikat.si
web: http://www.spins.si
web: http://www.sportnik.si

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji