Novice

< nazaj

Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

Datum: 18.10.2018
Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, "Mind the Gap", namenjeno obdobju nogometašev po končani športni kareri. Italjanski nogometaš bi rad, kot odličen zgled, navdušil mlade nogometaše, da se pripravijo na obdobje po končani športni karieri, v katerem se lahko spopadajo tudi s finančnimi ali duševnimi težavami.

S klikom na fotografijo si lahko ogledate video:


Izsledki raziskave FIFPro kažejo, da ima le 13% aktivnih nogometašev v Evropi visokošolsko izobrazbo - v primerjavi s 53% populacije moških v Evropski uniji.
 
Chiellini meni, da je pomembno, da se nogometaši začnejo pripravljati na življenje po nogometu med vrhuncem svoje kariere. "Kot nogometašse pri 20 letih počutite neuničljivo in mislite, da boste vedno igrali nogomet," je dejal Chiellini. "Toda pri 35 letih je vaša kariera bolj ali manj končana. Potem te čaka preostanek življenja, za katerega samo igranje nogometa največkrat ni dovolj. Majhno število igralcev uspe najti zaposlitev v nogometu. V obdobju po končani športni karieri obstaja tudi nevarnost depresije, veliko nekdanjih športnikov pa se sreča s finančnimi težavami, ker niso razmišljali o tem, kaj bodo počeli po karieri, niso razmišljali o študiju. Vsak nogometaš ima različne ambicije in interese ter lahko izbere življenjsko pot po nogometu. O življenju po nogometu morate začeti razmišljati na začetku svoje kariere, ne pa na koncu. "
 
34-letni Chiellini je diplomiral iz ekonomije in nato magistriral na področju poslovne administracije, na univerzi v Torinu, medtem ko je 14 let nadtopal za Juventus, za katerega je dosegel skoraj 500 nastopov. Dejal je, da študij ni negativno posegal v njegovo nogometno kariero, obratno, pomagal mu je izboljšati dosežke na igrišču. "Študij mi je pomagal razbremeniti nekaj pritiska v “nogometnem svetu” in ohranil moje možgane osredotočene," je dejal Chiellini. "Če “z glavo” nisi na tekmah, ne moreš sprejeti hitrih odločitev, ki jih moraš doseči na najvišji ravni v nogometu."

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji