Novice

< nazaj

Poudarek na duševnem zdravju in prehodu v obdobje po končani karieri nogometašev

Datum: 10.1.2019
Sindikat športnikov oziroma profesionalnih nogometašev Norveške NISO in predstavniki profesionalnih klubov so se dogovorili, da bodo povečali ozaveščenost o duševnem zdravju in znotraj klubov določili osebo zaupanja, na katero se lahko posamezniki obrnejo, če so zaskrbljeni ali depresivni.

Predsednik NISO Joachim Walltin je dejal, da je zelo pomembno, da lahko nogometaši in drugi športniki govorijo z neodvisno osebo, če potrebujejo pomoč. "Zavedamo se, da igralci ne bodo povedali svojemu trenerju, če imajo težave z duševnim zdravjem. Menimo, da je ta sporazum velik napredek na tem področju."

NISO že zaposluje psihologa, Daga Søruma, ki prejema vse več pozivov za podporo tako moških športnikov kot ženskih športnic.

Walltin je dejal, da je verjetno več igralcev, ki potrebujejo pomoč, kot tistih, ki so že stopili v stik s Sørumom, kar v prihodnosti povečuje potrebo, da bodo tudi klubi zagotavljali finančno pomoč. Ob tem sta obe strani sklenili, da bo v klubu delovala pooblaščena oseba, ki bo odgovorna za karierni prehod športnikov." Tudi to je velik korak naprej," je dejal Walltin. »Želimo si, da bi nam klubi pomagali pridobiti več udeležencev pri načrtovanju druge kariere in uporabiti storitve, ki jih nudimo.« NISO in Norveška nogometna zveza sicer že financirata karierni center za športnike, ki jim svetuje pri izobraževanju, ponuja individualni coaching in jih povezuje s potencialnimi delodajalci.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji