Novice

< nazaj

Prestop Neymarja iz Barcelone v Paris Saint-Germain je vrh ledene gore

Datum: 31.8.2017
Na prestop Neymarja iz Barcelone v Paris Saint-Germain se je odzvalo tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, v imenu katerega je spregovoril generalni sekretar Theo Van Seggeln.
 
"FIFPro poziva Evropsko komisijo, naj preuči pretok denarja v okviru prestopov nogometašev na ozemlju EU, da bi razumeli njihov vpliv na konkurenčno ravnovesje v regiji.”
 
Rekordni prestop brazilskega nogometaša Neymarja iz Barcelone v Pariz Saint-Germain je zadnji primer, kako nogomet postaja domena izbrane skupine bogatih, večinoma evropskih klubov.
 
Glede na to, da večina finančnih dejavnosti v nogometu poteka prav v Evropi, kjer se med ”velikimi” klubi ob prestopih nogometašev izmenjujejo izjemno visoki zneski, FIFPro prosi Evropsko komisijo, naj sproži temeljito preiskavo tako imenovanih ”transfernih pravil”, ki jih je odobrila že davnega leta 2001, in so tako nujno potrebna sprememb.
 
Z namenom zaščite pravic nogometašev kot delavcev, je spodbujanje reforme sedanjih transfernih pravil prednostna naloga FIFPro. Raziskave kažejo, da bi bilo izjemno bogastvo v nogometu, ki je omejeno le na nekaj lig oziroma klubov, mogoče prerazporediti bolj učinkovito in pošteno, s čimer bi pripomogli k zaščiti konkurenčnega ravnovesja, kar je eden od temeljnih ciljev transfernega sistema.
 
FIFPro trdi, da je napihnjen in izkrivljen trg z naraščajočimi stroški transferjev pomagal uničiti konkurenčno ravnovesje. Transferni sistem, ki ga ureja FIFA, je tako protikonkurenčen, neutemeljen in nezakonit. Pritožba FIFPro na konkurenčno enoto Evropske komisije, ki je bila vložena konec leta 2015, je zasnovana tako, da pomaga uravnotežiti nogomet in prenehati s premočrtnostjo na trgu, za dobro igre, vseh igralcev, klubov in navijačev.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji