Novice

< nazaj

Raziskava ”At The Limit”

Datum: 3.9.2019
Kot kaže analiza podatkov nove raziskave svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, zaradi prenakopičenega koledarja tekem, nekateri profesionalni nogometaši za svoje nacionalne reprezentance nanizajo skoraj 80 tekem na leto in prepotujejo tudi več kot 100.000 kilometrov.
 
Ker nogometne oblasti želijo, da bi svojim ligam ali turnirjem omogočile čim večjo izpostavljenost, se vrhunski igralci srečujejo z vse krajšimi počitnicami, nekateri pa imajo med sezono premora manj kot dva tedna, kaže raziskava.
 
Raziskava “At The Limit” je zajela področje delovne obremenitve igralcev v profesionalnem moškem nogometu, na najvišji ravni - vsebuje statistične podatke o urniku tekem, potovanjih in času okrevanja, na vzorcu 16 nogometašev - iz Evrope, Azije, Amerike in Afrike - ki hkrati nastopajo tako za matični klub kot reprezentanco. Poročilo primerja ugotovitve o obremenitvi igralcev v zadnjih 12 mesecih, podprte z medicinsko stroko. Raziskava navaja tudi rezultate nedavne raziskave o koledarju tekem, z več kot 500 najbolj izpostavljenimi nogometaši.
 
Podatki o posameznih nogometaših, zbrani v zadnjih 12 mesecih, na primer kažejo:
 
-      Heung-Min Son (Tottenham Hotspur in Južna Koreja) je odigral 78 tekem in prepotoval več kot 110.000 kilometrov, da bi zastopal svojo reprezentanco.
-      Lasse Schӧne (Ajax in Danska) je imel med svetovnim prvenstvom 2018 in začetkom predsezonskih treningov s svojim klubom manj kot dva tedna počitnic.
-      Alisson Becker (Liverpool in Brazilija) je odigral 72 tekem in prepotoval 80.000 kilometrov, da bi zastopal svojo reprezentanco, brez prostega obdobja.
-      Ivan Rakitić (Barcelona in Hrvaška) je odigral skoraj tri četrtine svojih 68 tekem na najvišji ravni, brez priporočljivih petih dni odmora.
-      Sadio Mané (Liverpool in Senegal) je igral na 70 tekmah in prepotoval 100.000 kilometrov, da bi zastopal svojo reprezentanco, brez oddiha med tekmovalno sezono.
 
Zaključki poročila raziskave “At the Limit”, vsebujejo priporočila za zaščito dolgoročnega zdravja vrhunskih nogometašev in varovanje športne odličnosti na najvišji ravni.
 
Ta priporočila vključujejo:
 
-      Uvedba obveznega odmora po sezoni v dolžini 4 tednov in obveznega odmora med sezono v dolžini 2 tednov.
-      Omejitev števila tekem v sezoni, ko imajo igralci med tekmami manj kot pet dni časa za regeneracijo.
-      Razmislek o tem, ali vsakemu posamezniku naložiti zgornjo mejo števila tekem na leto, da bi zaščitili zdravje in nenzadnje športno uspešnost.
-      Razvoj sistema zgodnjega opozarjanja za spremljanje preobremenjenosti igralcev in pomoč pri načrtovanju dejavnosti.
 
Theo van Seggelen, generalni sekretar FIFPRO, je dejal: "Čeprav smo že nekaj let seznanjeni s povečevanjem pritiska in obremenjenosti na vrhunske igralce, to poročilo jasno poudarja obseg tega v današnjem nogometu. Pričakujemo, da bodo vsi deležniki v nogometu začeli sodelovati, z namenom zmanjšanja pritiska in obremenitev na nogometaše."

Tukaj si lahko ogledate celotno raziskavo.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji