Novice

< nazaj

Nekdanji zvezdnik Liverpoola: pri osemnajstih bi podpisal karkoli

Datum: 26.2.2018
Ko je nekdanji zvezdnik nogometnega kluba Liverpool Vladimir Šmicer, pri osemnajstih letih podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, bi se strinjal s skoraj vsem, le da bi sledil svojim nogometnim sanjam.
 
Bogata nogometna kariera Smicerja se je začela in končala v lokalnem klubu Slavija Praga, zaznamovalo pa ga je predvsem šestletno obdobje v Liverpool FC, s katerim je dosegel vznemirljivo zmago proti AC Milanu, v finalu Lige prvakov, leta 2005. Igral je tudi v Franciji za Lens in Bordeaux.
 
Prvo profesionalno pogodbo so zanj pregledali starši. Na srečo ni imel težav s neizpolnjevanjem pogodbenih obveznosti, neprimernim odnosom ali brezvestnimi agenti. "Bolj ko se zavedam, s kakšnimi problemi se danes soočajo nogometaši, bolj vidim, kakšno srečo sem imel kot mlad nogometaš", je dejal Šmicer na obisku v pisarni FIFPro.
 
Šmicer spodbuja nogometaše v svoji državi, da se pridružijo češkemu sindikatu profesionalnih nogometašev (CAFH). Raziskave FIFPro namreč kažejo, da 33% nogometašev, ki igrajo na Češkem ne prejme plačil pravočasno, nekateri pa se celo soočajo s pritiskom in grožnjami o prekinitvi pogodbe.
 
Šmicer je dejal, da je v zadnjem desetletju značilna praksa v češkem nogometu, da se zamuja z izplačili, ali celo nad nogometaši izvaja tako imenovani mobing.
 
Šmicer je eden izmed ustanovnih članov sindikata CAFH, ki je bil ustanovljen leta 2011. Sindikat poskuša spremeniti ustaljeno dinamiko poslovanja v nogometu, pri čemer imajo klubi in nogometna zveza moč, nogometaši pa se borijo za svoje osnovne pravice.
 
"Ne želimo spremeniti vsega - še vedno imamo radi nogomet, to je lepa igra - želimo samo pošteno igro," je dejal Šmicer.
 
Sindikat CAFH prav tako spodbuja klube, da plačujejo stroške socialnega zavarovanja igralcev, saj jih ima 93% status samozaposlenih. Večina zasluži manj kot 2.000 evrov na mesec.
 
Nogometna zveza je z željo, da oteži delo sindikatu CAFH ustanovila celo svoj sindikat nogometašev. Nasprotovanje aktivnostim CAFH gre včasih tako daleč, da se morajo zaposleni srečati z igralci v restavraciji, ker jim klubi prepovedujejo vstop v garderobno, pravi Šmicer.
 
 "Težje je, bolj me delo motivira," je dejal Šmicer. "Vem, da bomo nekega dne zmagali v tej bitki."

Tukaj si lahko ogledate video, kjer Šmicer nagovarja mlade nogometaše.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji