Novice

< nazaj

Vložen predlog zakona o premostitvenem skladu za športnike

Datum: 23.1.2014
Po šestih letih prizadevanj in neštetih pogovorih na vladni, ministrski in poslanski ravni, je Sindikatu športnikov Slovenije, s prvopodpisanim poslancem Jožefom Kavtičnikov na čelu, uspelo v Državni zbor RS vložiti predlog Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Navedeni predpis je prvi po osamosvojitvi Slovenije, ki pripoznava posebnost položaja poklicnih športnikov ter bo omogočil enakopravnejšo davčno ter socialno obravnavo športnikov v Sloveniji. 

»Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov daje aktivnim poklicnim športnikom možnost, da prispevajo v svoj sklad, po končani poklicni karieri pa iz sklada črpajo sredstva. Pomembno je, da so prav v tistem občutljivem obdobju po koncu kariere, ko se odločajo, kaj bodo v življenju počeli naprej, finančno preskrbljeni,« bistvo zakona povzema Kavtičnik. 

Ker je kariera poklicnega športnika ali športnice v primerjavi s poklicno kariero običajnega človeka izredno kratka, traja v povprečju najkasneje do 35. leta, le izjemoma dlje, je zato čas po končani športni karieri za večino poklicnih športnikov začetek novega življenjskega obdobja. 

Predlog zakona, ki se zgleduje po rešitvah v nekaterih evropskih državah, omogoča lažjo premostitev obdobja med koncem športne kariere in nadaljevanjem »druge« ter posledično uspešnejše in hkrati učinkovitejše načrtovanje novega življenjskega obdobja. Poskrbi za socialno varnost športnika, ki je lahko v prehodnem obdobju po končani športni karieri velikokrat ogrožena. 

Kar nekaj evropskih državah kot olajševalni ukrep za ublažitev prehoda, ko posameznik morda ne najde prave ideje ali možnosti za nove izzive, pozna tako imenovane premostitvene (»karierne/pokojninske«) sklade, ki športniku omogočajo ciklično izplačevanje privarčevanih sredstev. 

Predlog Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov določa, da se prispevki v času trajanja varčevanja zbirajo na osebnih računih zavarovancev pri Skladu premostitvenega varčevanja. Oblikovanje Sklada in pravila njegovega delovanja natančneje določa predlog zakona. Prav tako je določen tudi nadzor nad upravljanjem in poslovanjem sklada ter nad izplačevanjem rent. 

Zavarovanci lahko pravico iz zavarovanja uveljavijo po dopolnjenem 35. letu starosti, to je starost, po kateri se v skladu z domačimi in tujimi izkušnjami športniki običajno dokončno prenehajo poklicno ukvarjati s športom. 

Pravici po zakonu sta ali premostitvena renta, ki se izplačuje uživalcu v obliki mesečnega zneska, ali enkratno izplačilo. V primeru, ko bi športnik kariero predčasno zaključil zaradi poškodbe ali drugih razlogov zdravstvene narave, je v zakonu predvidena možnost predčasnega uveljavljanja pravice, o izjemi pa odloča posebna komisija.

Več o zakonu si lahko preberete tukaj

Besedilo predloga zakona pa si lahko preberete v priponki.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji