Novice

< nazaj

Skupščina SPINS enotna proti NZS

Datum: 17.12.2011

Z uvodnim nagovorom ter prikazom navdušujočega nekajminutnega video posnetka o izvedeni stavki v Španiji ter pripravah nanjo, ki jo je organiziral španski sindikat nogometašev AFE, je predsednik SPINS Dejan Stefanović odprl 6. redno skupščino SPINS.

Na skupščini je bilo prisotnih 76 polnopravnih članov SPINS, nekdanjih in aktivnih igralcev nogometnih klubov 1. in 2. SNL.

Po preteku štiriletnega mandata so prisotni volili nov osem članski upravni odbor in predsednika SPINS. Za predsednika je bil z večino glasov, ponovno izvoljen Dejan Stefanović, prav tako pa je bilo z večino glasov potrjenih osem kandidatov v nov upravni odbor SPINS. Novi predstavniki UO SPINS so: Alen Ćoralić, Dalibor Radujko, Mitja Viler, Luka Elsner, Dejan Grabić, Zoran Pavlović, Ermin Raković in Janez Strajnar.

V nadaljevanju skupščine je bilo s strani predsednika SPINS predstavljeno aktualno dogajanje v 1. SNL in vse ostale aktivnosti ter projekti, ki jih je SPINS uspešno realiziral v preteklih nekaj letih. Izpostavljeni so bili predvsem projekti družbene odgovornosti, humanitarni projekti, projekt izobraževanja na daljavo za športnike in predlog Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov.

Kot najpomembnejšo temo skupščine je predsedujoči navedel problematiko, povezano s prenosom osebnostnih pravic vseh slovenskih nogometašev, članov SPINS, vključno s člani A reprezentance Slovenije, na sindikat SPINS, in sicer preko pristopnih izjav in posebnih pogodb/dogovorov.

V letu 2010 so se zaradi kršitev dogovorov s strani NZS, člani A nogometne reprezentance odločili, da SPINS pooblastijo za zastopanje v pogovorih z NZS ter hkrati podpišejo dogovor o komercialnem izkoriščanju osebnosti, s katerim bi NZS preprečili uporabo svojih podob pri reklamiranju sponzorjev. Namen tega podpisa je bil, da se na »mehek« način NZS prisili k podpisu dvostransko zavezujočih pogodb ter pozitivnem socialnemu dialogu z reprezentanti in slovenskimi nogometaši, z željo zagotovitve osnovne zaščite pravic ter priznanja njihovega položaja. Ker s to potezo ni prišlo do nobenih bistvenih premikov v odnosu z NZS, ki je zavračala kakršenkoli konstruktiven dialog, so se reprezentanti na žalost odločili preklicati pooblastilo o zastopanju ter tudi pogodbo o prenosu osebnostnih pravic. Če je bil preklic pooblastila nesporen, pa to vsekakor ne moremo trditi za odstop od dogovora. Velikim obljubam navkljub, predsednika NZS Aleksandra Čeferina, se stanje ni bistveno spremenilo. Le ta je kategorično zavračal kakršnekoli sestanke med sindikatom in reprezentanti, čeprav je bil SPINS pooblaščen za njihovo zastopanje in kljub dejstvu, da se je SPINS popolnoma distanciral od pogovorov v povezavi s finančnimi zahtevami reprezentantov. SPINS je vztrajal izključno pri vsebinah, ki so vezane predvsem na pravice reprezentantov (kot je dvostransko zavezujoča pogodba, zavarovanje ter garancijski sklad) in so bile izpostavljene že v preteklih zahtevah do NZS.

Sledila je pomembna odločitev prisotnih in sprejetje sklepa, s katerim je skupščina soglasno potrdila da SPINS vloži tožbo zoper NZS in/ali njene sponzorje in druge pravne osebe, ki kršijo dogovor o komercialnem izkoriščanju osebnosti A reprezentantov NZS oziroma druge pravice, ki so jih člani SPINS-a prenesli na SPINS.

Ostale novice

Sorodne novice

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izredna skupščina Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro
  20.6.2019

  Izredna skupščina Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro

  Na izredni generalni skupščini organizacije FIFPro je prisotnih 65 držav, predstavnikov nogometnih sindikatov, članov omenjene organizacije. Povod za sklic izredne skupščine so aktualne interne vsebine, o katerih mora odločati skupščina organizac

Sponzorji