Novice

< nazaj

Prva nacionalna konferenca na temo prirejanja rezultatov športnih tekmovanj na področju nogometa

Datum: 27.9.2013
V Grand hotelu Union v Ljubljani se je v okviru mednarodnega projekta “Don’t fix it”  (“Ne prirejaj!”), v skupni organizaciji sindikata SPINS in Nogometne zveze Slovenije odvila prva nacionalna konferenca. Mednarodni projekt “Don’t fix it” je nastal na pobudo svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro in združenja evropskih nogometnih zvez UEFA v sodelovanju z uiverzo Birbeck in je v celoti finančno podprt z namenskimi sredstvi Evropske komisije. Projekt je namenjen izobraževanju in ozaveščanju vseh deležnikov v evropskem nogometu na temo prirejanja rezultatov tekem ter povečanju integritete nogometne igre. Pri tem ne mislimo samo na nogometaše, temveč tudi na sodnike, delegate, predstavnike zvez in klubov ter lig, uradnike ter javne organe.
 
Konferenca oziroma delavnica, kot so jo poimenovali organizatorji, je bila prva v okviru aktivnosti omenjenega projekta. Informiranje čim širšega kroga deležnikov v nogometu in določitev smernic za delo v prihodnje sta bila glavna cilja konference, ki je postregla z vsebinsko izredno bogatim programom. Prav zaradi omenjenega razloga so bila vrata tokrat zaprta za predstavnike novinarjev, ostalih športnih organizacij ali zainteresirane javnosti.
 
Na konferenci, kjer je bilo prisotnih 28 slušateljev, so svoja znanja in izkušnje s predstavniki profesionalnih nogometašev 1. SNL, z izjemo NK Maribor; nogometnih klubov 1. SNL, kjer sta bila prisotna le predstavnika NK Olimpija Ljubljana in NK Zavrč ter Zveze nogometnih trenerjev Slovenije delili Dejan Stefanović, predsednik SPINS; Željko Pavlica, vodja varnosti pri NZS; Mladen Čičmir, vodja sektorja za mednarodne in pravne zadeve NZS; Mitja Jager, višji kriminalistični inšpektor (NPU); Bernard Spazzapan, dr. med. spec. psihiater; Urban Satler, Društvo Integriteta – Transparency International Slovenia in Amir Karić, bivši profesionalni nogometaš. Potrditvi navkljub, se delavnice ni udeležil nekdanji nogometaš Dino Lalić, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi prirejanja tekem na Hrvaškem. Nerazumljivo se delavnice ni udeležil noben predstavnik sodniške organizacije, ki vedno bolj postaja sama sebi namen, Združenje klubov 1. SNL pa je že nekaj časa le črka na papirju.
 
Po uvodnem pozdravu predsednika SPINS, Dejana Stefanovića in vodje varnosti pri NZS, Željka Pavlice, je Mitja Jager, višji kriminalistični inšpektor, predstavil kazensko pravni in kriminalistični vidik prirejanja rezultatov v športu, tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Posebne omembe vreden je bil nastop Amirja Karića, ki je svoje življenjske izkušnje ter izgubo celotnega premoženja tudi zaradi odvisnosti od iger na srečo na zelo jasen in poučen način predstavil prisotnim. Nanj se je kasneje navezal Bernard Spazzapan, z medicinskim pogledom na odvisnost od iger na srečo. Mladen Čičmir je predstavil novoustanovljeno neodvisno arbitražo v nogometu in noudaril tudi nujnost čimprejše posodobitve Pravilnika o registraciji in statusu igralcev ter disciplinskega pravilnika NZS. Urban Satler iz Društva Integriteta je osvetlil svoje poglede na obravnavano problematiko, izpostavil pomembnost različnih pristopov za vzpostavljanje integritete v nogometu, ter predstavil delovanje Transparency International na tem področju. V okviru srečanja je bila predstavljena tudi mobilna aplikacija ”Red Button”, ki jo je z namenom anonimnega prijavljanja sumljivih aktivnosti na področju prirejanja rezultatov nogometnih tekem, izdelal finski sindikat profesionalnih igralcev nogometa JPY. Prav tako so se prisotni ob zaključku konference seznanili s predlogom etičnega kodeksa, ki naj bi služil kot osnovno orodje infomiranja in poučevanja najbolj ogroženih ciljnih skupin, se pravi v prvi vrsti nogometašev, veljal pa bi tudi za sodnike, trenerje in druge deležnike v nogometu. V želji, da bo omenjeni dokument karseda učinkovit in uporaben, so prisotni sklenili, da naj se ustanovi ožja delovna skupina, ki jo bodo v začetku tvorili predavatelji na konferenci, ki so vsekakor strokovno usposobljeni za svoja področja.
 
Odziv slušateljev je bil izredno pozitiven in spodbuden. Ob zaključku so bili prav vsi enotnega mnenja, da mora biti  ta konferenca le prvi korak sodelovanja v sklopu mnogih aktivnosti preprečevanja pojava prirejanja rezultatov športnih tekmovanj in da je odličen začetek potrebno sistematično nadaljevati ter nadgraditi. Po mnenju udeležencev sta izobraževanje in informiranje pomembna elementa reševanja tovrstne problematike, zato je organizacija takšnih delavnic ali seminarjev v prihodnosti nujna.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji