Novice

< nazaj

Pritožba na Evropsko komisijo zoper transferni sistem FIFA

Datum: 18.9.2015
Na spodnji povezavi si lahko ogledate posnetek z novinarske konference svetovnega združenja nogometnih sindiakatov FIFPro v Bruslju, na kateri je bil predstavljen sprožen pravni postopek pri Evropski komisiji zoper transferni sistem FIFA.

Povezava na posnetek novinarske konference.

FIFPRo trdi, da je trenutni transferni sistem, ki je veljaven od leta 2001, potreben korenitih sprememb, saj klubi in zveze zlorabljajo svoj monopolni položaj na trgu. Nogometna piramida, ki se začne pri mednarodni zvezi FIFA in nadaljuje v nacionalnih zvezah, ligah in klubih, deluje kartelno in v nasprotju z veljavno evropsko zakonodajo.

Kot dodajajo, trenutno veljavni sistem ne zagotavlja izpolnjevanja pogodbenih obveznosti, kaj šele gospodarsko stabilnost klubov. Prav nasprotno, razlike med močnimi klubi in ligami ter šibkejšimi hitro naraščajo, posledica pa je vse bolj neenaka konkurenca v Evropi.

Ni odveč povedati, da bodo pričakovane posledice vložene pritožbe, ki se nanašajo na izboljšanje delovno-pravnega statusa nogometašev ter posledično vseh poklicnih športnikov na svetu, bistveno presegle učinke, ki jih je povzročila znana sodba Sodišča EU v primeru Bosman.

Na tej povezavi si lahko preberete povzetek pritožbe, ki so jo pripravili pri FIFPro.
 

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji