Novice

< nazaj

Odgovor na navedbe predsednika NZS

Datum: 4.8.2009

Zadnja novinarska konferenca predsednika NZS Ivana Simiča je slovenski javnosti končno v popolnosti razkrila vzroke za katastofalen odnos klubov do nogometašev v zadnjem času.

Slovenski nogometni klubi očitno pri svojem ravnanju uživajo polno podporo predsednika NZS. Kako drugače bi si lahko razlagali dejstvo, da se predsednik včeraj v svojih izjavah niti enkrat ni dotaknil 200.000 in več evrskih denarnih kazni ter šikaniranja nogometašev v obliki judo treningov v NK Celje, ki so bile razlog za solidarnostni protest in slovenske nogometaše spreminjajo v sužnje, spustil pa se je v popolno amatersko in demagoško dokazovanje, ali je SPINS sploh sindikat ali ne. Predsednik NZS bi po svojem položaju v enaki meri moral ščititi tako klube kot igralce in se zato javno opredeliti ter obsoditi ravnanje NK Celje.

Verjetno njegovim izjavam botruje pomanjkljivo znanje predpisov delovno-pravne narave v Sloveniji in EU ter že pregovorna vzkipljivost in notorni revanšizem, pri kateri pozabi na vse dane obljube ter predpise in sporazume, ki neposredno zavezujejo Nogometno zvezo Slovenije kot članico FIFA in UEFA.
SPINS ima namreč v svojem statutu jasno zapisano, da je članstvo pogojeno le z registracijo igralcev v NZS ter plačilom članarine, zato pod svojim okriljem združuje profesionalne in amaterske igralce, ne glede na njihov delovno-pravni oziroma civilno-pravni status, torej tudi dijake, študente, delavce in seveda poklicne športnike. Člani SPINS so vsi nogometaši 1. SNL, večina nogometašev 2. SNL ter skoraj vsi slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini, vključno z reprezentanti.

Od kod g. Simiču ideja, da SPINS ni sindikat, čeprav je vseh 18 nogometašev, ki so v delovnem razmerju, vseh 186 poklicnih športnikov, vključno z ostalimi amaterji in študenti v 1. SNL, seveda z nekaterimi izjemami, v članstvu sindikata SPINS, nam ni znano. Gospod predsednik se verjetno ni seznanil niti s sklepi lastne organizacije z dne 9. 9. 2004, kjer je med drugim zapisamo, da položaj SPINS ne more in ne sme biti drugačen od položaja, ki ga ima v okviru NZS Združenje klubov I. SNL, saj je dolžnost NZS, da oba navedena nogometna partnerja obravnava povsem enakopravno. Na našo žalost nič od navedenega še vedno ni bilo uresničeno.

Sindikat SPINS je preko Sindikata športnikov Slovenije član Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter s tem v skladu z Zakonom o reprezentativnosti sindikatov reprezentativen za območje države. Gospodu Simiču lahko vse dvome o statusu sindikata razblini tudi predsednik ZSSS g. Semolič. Ne verjamemo, da predsednik NZS še ni slišal za sindikat kmetov, sindikat kulturnih delavcev GLOSA oziroma sindikat novinarjev, ki imajo v svojem članstvu osebe s podobnim statusom kot nogometaši. S svojimi nepremišljenimi izjavami žali prizadevanja omenjenih in vseh ostalih sindikatov v Sloveniji ter s tem blati ugled slovenske reprezentance, na katere čelu se je znajdel, tudi po naši posredni krivdi.

Predsednik NZS ne more zanikati, da sem mu osebno po elektronski pošti poslal vse dokumente in sporazume, iz katerih se da jasno razbrati status nogometnih sindikatov, ki so članice svetovne nogometne zveze sindikatov FIFPro, ter zaveze NZS do krovnih organizacij v nogometu. Iz sporazuma o sodelovanju (MoU FIFA&FIFPro), ki je bil leta 2006 podpisan med FIFA in FIFPro ter kasnejšega memoranduma z UEFA, jasno izhaja medsebojno priznanje teh organizacij in njihovih članic. Upravičeno se lahko vprašamo, ali je predsednik NZS postal pomembnejši in pametnejši od Blatterja oziroma Platinija?

Naj omenim, da je postopek za članstvo v FIFPro izjemno zapleten ter lahko traja tudi pet ali več let, SPINS pa je polnopravni član FIFPro že od leta 2005. Vlogo, ki jo ima v okviru FIFPro Slovenija, potrjuje tudi dejstvo, da ima v Izvršnem odboru FIFPro celo svojega predstavnika, pa čeprav je najmanjša članica FIFPro.

Predsednikove izjave so celo v nasprotju same s seboj, saj po eni strani pravi, da reprezentanti nimajo pravice do sindikata, po drugi strani pa pozablja, da imajo slovenski reprezentantje v svojih klubih v tujini vsi status delavcev ter s tem tudi imanentno pravico do sindikata.

Naravnost nedopustna, kazniva in nevredna položaja predsednika NZS pa je izjava Simiča, da bo z varnostniki preprečil sestanek med reprezentanti in sindikatom ter pri tem poteptal ustavne pravice nogometnih reprezentantov do sindikalne svobode in delovanja. Vsi reprezentantje so že člani SPINS, redni sestanki z reprezentanti pa izhajajo tudi iz potrebe, da se reprezentantje, kot naši najvidnejši predstavniki, seznanijo z zadnjimi novostmi o zaščiti njihovih pravic doma in v tujini. Kot primer lahko navedemo pravilo FIFA 6+5, ki bi v precejšnji meri otežilo nastope naših reprezentantov v prvih postavah tujih klubov, ter proti kateremu se v tem trenutku krčevito borita SPINS in FIFPro. Na zadnjem sestanku so reprezentantje v celoti podprli zahteve SPINS po neodvisni arbitraži in garancijskem skladu NZS. Le kdo je Simič, da nam bo prepovedoval srečanja, kot da bi bili otroci v vrtcu? Misli mogoče, da je nad Ustavo RS? Slovenski nogomet smo Novakovič, Koren, Handanovič, Raković, Pavlovič ter drugi slovenski nogometaši, tudi naši malčki v klubih, 28.000 registriranih nogometašev, ne pa gospod Simič! Dana izjava je brez primere v slovenskem gospodarstvu in delovnem pravu nasploh in kaže na zaničevalen odnos do delavskih in ustavnih pravic vseh delavcev v Sloveniji! V vsaki normalni državi je navedena izjava razlog za kazensko ovadbo in takojšen odstop predsednika, vendar je na žalost Slovenija postala policijska država in banana republika, kjer pravni in razumski argumenti ne veljajo več, obstaja le še argument moči!

Najmanj pa nam je jasno, zakaj sploh se je novi predsednik NZS tako razhudil. Škarje in platno za bojkot tekme v Angliji so tako ali tako pri njemu samem. Ustanoviti mora le neodvisno arbitražo, kar zahteva FIFA z okrožnico 1010 že iz leta 2005, ter izpolniti obljubo, da ustanovi Garancijski sklad NZS, ki bo nogometaše ne glede na status zaščitil v primeru stečajev klubov. Združenje in slovenski nogometni klubi omenjenim zahtevam niso nikoli nasprotovali. Že z izpolnitvijo omenjenih dveh zahtev tekma v Angliji ne bi bila sporna, o ostalih zahtevah pa smo z veseljem pripravljeni na dialog!

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji