Novice

< nazaj

Primer Sare Bjork kaže, da tudi igralke v velikih klubih potrebujejo zaščito v času nosečnosti

Datum: 24.1.2023
Sara Bjork Gunnarsdottir je postala prva igralka, ki je na podlagi predpisov FIFA o materinstvu dobila izvensodni postopek proti klubu, preko arbitraže FIFA. Dopolnitev pravil FIFA, ki so po prizadevanjih in pritiskih svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO stopila v veljavo januarja 2021, narekuje da ima igralka pravico do polnega plačila v času nosečnosti in do porodniškega dopusta, v trajanju najmanj 14 tednov. Sarin primer je nazorno pokazal, da prav vse igralke potrebujejo zaščito, tudi tiste v klubih, ki nastopajo na najvišji ravni. V praksi se je tudi pokazalo, kako pomembno je urediti minimalne standarde znotraj vsebine pogodb in ničesar prepuščati dobri volji strank.
 
Prve znake nespoštovanja pogodbenih določil je Sara Bjork Gunnarsdottir opazila šele, ko je njen takratni klub Olympique Lyon zamujal z izplačilom plače. Ko je vodstvu kluba sporočila, da je noseča, jo je le ta sprva podprl. Upoštevali so tudi njeno željo po vrnitvi na Islandijo med nosečnostjo, zlasti glede na visoko stopnjo rizičnosti zaradi pandemije virusa COVID-19 v tistem času. Klub je igralko v začetku celo podprl z medijskimi izjavami. Ko pa je na igralkin račun začelo zamujati tudi izplačilo druge plače in ko so se v vodstvu začeli izogibati komunikaciji z igralko, se je zavedla, da potrebuje pomoč.  Klub se je namreč ravnal po francoski zakonodaji o bolniški odsotnosti, namesto po pravilih FIFA o materinstvu. Prva namreč ženskam ne daje pravice do polnega plačila med nosečnostjo in do možnosti porodniškega dopusta.
 
S pomočjo pravnih strokovnjakov združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, je Sara primer dobila in tako tlakovala pot vsem nogometašicam, ki ji bodo sledile. “Ponosna sem na to, kar sem dosegla, ne le zame, ampak za vse ženske, ki bodo sledile; vse igralke, ki bodo kmalu postale matere in ki jim ne bo treba skrbeti za svoje kariere, ker lahko uporabijo zgled, ki sem ga postavila, da zagotovijo pošteno obravnavo. Moja nosečnost je bila seveda čas veselega pričakovanja zame in mojega partnerja, a vedno sem imela v glavi to skrb glede kariere in naslednjih korakov. Poleg zmage v primeru sem ponosna, da sem del pogovora o materinstvu v nogometu. Ni samo Lyon tisti, ki mora biti boljši – ampak vsi. Samoumevno bi moralo biti , da mlada ženska lahko zanosi in želi nadaljevati svojo kariero po rojstvu otroka,
” je dodala Sara Bjork Gunnarsdottir.
 
Potrebno je omeniti, da je v Sloveniji pred nekaj dnevi nogometašica Lucija Kos podpisala prvo uradno profesionalno pogodbo z ŽNK Mura Nona, kateri so bili na pobudo NZS, v celoti dodane vsebine, ki jih narekuje 18. a člen PRSI NZS (posebne določbe za igralke). Sindikat SPINS se bo skupaj z NZS in klubi aktivno zavzel, da se tudi na področju ženskega nogometa v čim krajšem času uvede enotna pogodba za igranje profesionalnega nogometa, pod katero bodo igralke zaščitene po vzoru moških kolegov, seveda ob upoštevanju posebnosti pravil ženskega nogometa.

Na tej povezavi si lahko ogledate vodič po pravilih o materinstvu v ženskem nogometu.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji