Novice

< nazaj

Neprimerno obnašanje navijačev je potrebno izkoreniniti

Datum: 16.2.2012

Navijaške skupine so prisotne v vsaki športni disciplini. Gre za skupino posameznikov, ki bodrijo igralce ter tako izkazujejo podporo tako njim kot klubu, za katerega navijajo. Na slovenskem prizorišču je prisotnih kar nekaj navijaških skupin, med katerimi sta najbolj znani Viole ter Green Dragons. In ravno zaradi občasnih izgredov na tekmah teh skupin so odgovorni začeli razmišljati o sprejetju pravil oziroma t.i. navijaškega zakona, ki bi urejal to področje.

Pred nekaj dnevi je nekaj mariborskih navijačev na rokometni tekmi osmine finala Pokala Challenge, med Mariborom Branikom in Gradačem iz BiH, vzklikalo neprimerna gesla (na primer: nož, žica, Srebrenica!), ki niso zbodla le gostov, marveč tudi vso slovensko javnost. S tem nepremišljenim dejanjem je skupina mladeničev dvignila nemalo prahu. Na nešportno, žaljivo in morda nerazumljivo vzklikanje, so se odzvali tudi predstavniki Bosne in Hercegovine v Sloveniji, ki takšnega obnašanja s strani državljanov EU niso pričakovali in so nad njim močno ogorčeni.

Na Sindikatu športnikov Slovenije (SŠS) in Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) ostro obsojamo vsakršno nasilno, nestrpno in rasistično obnašanje na športnih prireditvah v Sloveniji in tujini.

Ukrepati je potrebno takoj, združeno, močno in odločno, brez popuščanja in iskanja opravičil za nezaslišana dejanja, ki niso primerna v nobenem okolju, še najmanj pa v državi, ki naj bi bila demokratična in strpna.

Da bi takšnim in podobnim navijaškim izgredom naredili konec, pozivamo vse odgovorne institucije, da takoj ukrepajo s sprejetjem ustreznih predpisov, ki bodo preprečevali takšna ravnanja.  

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji